Bulharsko zažíva svoj súboj Mečiar - Kováč

Zatiaľ je to bez únosu prezidentovho syna a hodín odpočítavajúcich zostávajúce dni mandátu. Bulharsko prežíva nemilosrdnú vojnu medzi najvyššími ústavnými činiteľmi, ktorá pripomína súboj medzi niekdajším slovenským premiérom Vladimírom Mečiarom a prezidentom Michalom Kováčom.

15.07.2020 09:21
bojko borisov bulharsko Foto: ,
Bulharský premiér Bojko Borisov.
debata (2)

Oboch – premiéra Bojka Borisova i prezidenta i Rumena Radeva – na budúci rok čakajú voľby. A obaja sa pokúšajú svojho rivala vyduriť z úradu ešte pred skončením funkčného obdobia. Je to zápas vo voľnom štýle, v ktorom účel svätí prostriedky.

V prezidentskom paláci sa napríklad minulý týždeň konala domová prehliadka a hlave štátu zatkli dvoch spolupracovníkov. Jedného Radevovho poradcu obvinili z „obchodovania s vplyvom“ za to, že údajne robil sprostredkovateľa medzi istým podnikateľom a prezidentom, druhého zase zo sfalšovania dokumentov od spravodajských služieb. Hoci ich zatkli na príkaz generálneho prokurátora, Radev tvrdí, že je to Borisovov človek a postupoval na jeho príkaz.

Úder pod pás nedávno utŕžil aj milovník bojových umení a niekdajší tréner bulharskej reprezentácie v karate Borisov. Minulý mesiac unikli na verejnosť fotografie z jeho spálne, kde má pri posteli položenú pištoľ a v pootvorenej zásuvke nočného stolíka pohodené zväzky päťstoeurových bankoviek a niekoľko zlatých tehličiek. Premiér obvinil prezidenta, bývalého vojenského pilota, že ho dal špehovať pomocou dronov. Radev to odmietol ako prejav Borisovovho stihomamu.

Prezident cez víkend v prejave k národu otvorene vyzval Borisovovu vládu, aby odstúpila. Ako zámienka mu poslúžil škandál okolo nezákonného zabratia prímorskej pláže vplyvným podnikateľom a bývalým šéfom strany etnických Turkov, ktorú mu navyše strážili príslušníci útvaru na ochranu ústavných činiteľov. Radev vinu za toto arogantné zneužitie moci, proti ktorému sa už niekoľko dní konajú desaťtisícové protestné demonštrácie, pripísal premiérovi. „Mafiánsky charakter vlády podnietil Bulharov všetkých vekových kategórií a rôzneho politického zamerania k tomu, aby požadovali dodržiavanie zákona. Vytvoril sa národný konsenzus proti mafii,“ komentoval prezident, ktorý má blízko k opozičným socialistom, najmasívnejšiu vlnu demonštrácií za posledných sedem rokov. „Jediným riešením je rezignácia vlády a generálneho prokurátora,“ dodal podľa Deutsche Welle.

Radev súčasne vyčítal Európskej únii, že o korupčných kauzách Borisova, ktorého v Španielsku vyšetrujú pre podozrenie z účasti na praní špinavých peňazí, mlčí. „Európska únia nemá právo odvracať zrak od Bulharska. Európska únia potrebuje demokratické Bulharsko,“ vyhlásil prezident, ktorý v minulosti tiež figuroval vo viacerých korupčných škandáloch.

Premiér, ktorému mandát vyprší v marci, odmieta odstúpiť. „Zostávame pri moci, pretože škody budú oveľa väčšie, ak sa oni dostanú k moci,“ odkázal svojim kritikom Borisov a pripomenul, že krajinu čakajú pre črtajúcu sa novú vlnu pandémie ťažké časy, uprostred ktorých by bolo nebezpečné prepriahať.

„Sú pred nami strašné mesiace: pre koronavírus sa očakáva pokles hrubého domáceho produktu o desať percent, príjmy sa znížia,“ citovala Borisova agentúra DPA. Za protivládnymi útokmi hlavy štátu, ktorá má povesť proruského politika, premiér údajne vidí ruku Moskvy. Tej podľa neho prekáža, že krajinu s historickými väzbami na Rusko jednoznačne nasmeroval na euroatlantickú orientáciu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Bojko Borisov #Rumen Radev