Spojené arabské emiráty opäť odložili štart misie na Mars

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu už po druhý raz odložili štart vesmírnej misie Hope (Nádej), ktorá by mala zamieriť k Marsu. Dôvodom je opäť zlé počasie, píše agentúra AFP.

15.07.2020 14:04
Mars / Vesmír / Hope / Foto: ,
Na archívnej snímke z 1. júna 2020 zverejnenej vesmírnym strediskom Mohammeda Bin Rašída sonda Hope.
debata (5)

Misia mala pôvodne odštartovať v stredu z japonského kozmodrómu Tanegašima. Vesmírna agentúra SAE jej štart v utorok presunula na piatok. V stredu však rozhodla, že odlet sa ani v tento deň neuskutoční.

„Po vyčerpávajúcich stretnutiach Vesmírna agentúra SAE, Vesmírne stredisko Muhammada bin Rašída a spoločnosť Mitsubishi oznamujú ďalší odklad štartu misie Hope z dôvodu pokračujúceho nestabilného počasia na ostrove Tanegašima,“ uviedol mediálny tím misie Hope na Twitteri. Nový dátum štartu misie Hope bol stanovený na 17. júla, oznámila na Twitteri Vesmírna agentúra SAE.

SAE budú vôbec prvou arabskou krajinou, ktorá vyšle sondu k Marsu. Misia SAE využíva časové okno, v ktorom je Zem najbližšie k Marsu. Rovnako by v tomto čase mali odštartovať podobné misie Číny a Spojených štátov.

Hope by mala k Marsu doraziť vo februári 2021. Cieľom misie, ktorá bude trvať dva roky, je poskytnúť komplexný obraz dynamiky počasia na červenej planéte.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #Spojené arabské emiráty