Orbán ide do Bruselu s mandátom na veto

Maďarský parlament poveril vládu premiéra Viktora Orbána, aby sa postarala, že peniaze z balíka Európskej únie na obnovu ekonomík zasiahnutých pandémiou koronavírusu budú rozdelené spravodlivo medzi chudobnejšími a bohatšími krajinami. Poslanci v uznesení, ktorým prakticky dali Orbánovi pred summitom EÚ mandát na veto, dali najavo, že nechcú, aby bolo vyplácanie peňazí závislé od politických alebo ideologických podmienok, napríklad ohľadne dodržiavania princípov právneho štátu, v čom je Budapešť terčom sústavnej kritiky zo strany Bruselu.

15.07.2020 15:37
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (8)

Na summite, ktorý sa bude v piatok a v sobotu v Bruseli zaoberať sedemročným rozpočtom únie a s ním spojeným balíkom v hodnote 750 miliárd eur na oživenie ekonomiky po koronavírusovej kríze, sa tak Orbán bude môcť odvolávať na záväzné uznesenie maďarského parlamentu. To premiérovi prakticky zakazuje vysloviť súhlas s miliardovými balíkmi, kým Brusel nezruší všetky konania proti Maďarsku vo veci porušovania zásad právneho štátu.

Predseda parlamentu László Kövér, jeden z predkladateľov uznesenia, v rozprave tvrdo zaútočil na predsavzatie Bruselu, že rozdeľovanie peňazí bude spájať s dodržiavaním pravidiel právneho štátu. „Znova ide o ego bruselskej byrokracie, ktorá si myslí, že vie najlepšie, čo je dobré riešenie, a v skutočnosti nespája financie s európskymi hodnotami, ale so želaním proglobalistických, migráciu podporujúcich, protinárodných, čoraz agresívnejších a deštruktívnejších elít," vyhlásil Kövér. „Nie sme ochotní dobrovoľne si pripnúť obojok, keď koniec reťaze držia tí, ktorí si zaumienili opätovnú kolonizáciu malých štátov strednej a východnej Európy,“ dodal.

Orbán minulý týždeň nevylúčil, že Maďarsko bude dohodu na summite vetovať, označil to však za krajné riešenie.

V uznesení prijatom v utorok večer so skóre 128 hlasov proti 16 maďarskí poslanci vyzvali EÚ, aby prestala financovať organizácie, „ktoré pod rúškom občianskych združení vykonávajú politickú činnosť“, a aby ukončila konania proti Maďarsku a Poľsku pre porušovanie princípov demokracie a právneho štátu.

Podľa analytika Pétera Krekóa môže Orbán uznesenie využiť na ospravedlnenie svojich námietok k dohode o balíku pre hospodársku obnovu. „Na Západe však každý vie, že parlament nie je nezávislý od Orbánovej vlády. Preto pochybujem, že by týmto svojich západoeurópskych kolegov dokázal presvedčiť,“ povedal Krekó pre agentúru AP.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska únia #Viktor Orbán