Bulharský premiér Borisov pod tlakom protestov vyzval troch ministrov na rezignáciu

Bulharský premiér Bojko Borisov v súvislosti s protivládnymi protestmi vyzval troch ministrov svojej vlády, aby odstúpili z funkcie, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie bulharskej vlády.

16.07.2020 12:23
Bulharsko protesty ministri odvolanie Borisov... Foto: ,
Mladý demonštrant s národnou vlajkou protestuje pred parlamentom v centre Sofie 15. júla 2020
debata (4)

Konzervatívna vládna strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) vo vyhlásení uviedla, že premiér trojicu ministrov požiadal o rezignáciu po straníckych rokovaniach.

Minister financií Vladislav Goranov, minister hospodárstva Emil Karanikolov a minister vnútra Mladen Marinov sa „vyjadrili, že sú pripravení okamžite podať svoju rezignáciu“, uviedla vládna tlačová služba.

K zmenám vo vláde dochádza v čase, keď Borisov čelí tlaku týždeň trvajúcich protestov v metropole Sofia, ako aj v ďalších bulharských mestách. Demonštranti obviňujú koaličnú vládu z korupcie a mafiánskych praktík. Protestujúcich rozhnevali okrem iného policajné razie v sídle prezidentskej kancelárie, v rámci ktorých zadržali a predviedli na výsluch aj dvoch spolupracovníkov prezidenta Rumena Radeva.

Radev, ktorý má blízko k opozičným socialistom, je ostrým kritikom konzervatívneho premiéra Borisova. Jeho vládnu garnitúru obviňuje z väzieb na oligarchov, korupcie a potláčania slobody slova.

„Súčasný oligarchický model moci sa vyčerpal a ľudia ho odmietajú,“ povedal v stredu Radev a vyzval Borisova, ako aj generálneho prokurátora, aby odstúpili. Premiér Borisov počas uplynulého víkendu vyhlásil, že jeho vláda odstúpiť neplánuje. Valeri Simeonov, jeden z lídrov nacionalistickej strany Spojení vlastenci (OP), ktorá je koaličným partnerom strany GERB premiéra Borisova vo štvrtok vyhlásil, že bulharská vláda má i napriek protestom v úmysle zotrvať pri moci celé svoje štvorročné funkčné obdobie až do jari budúceho roka.

Simeonov uviedol, že koalícia sa dohodla na tom, že reorganizáciu vlády prerokuje až po hlasovaní o nedôvere, ktoré podľa agentúry Reuters môže vláda prežiť. Najbližšie parlamentné voľby by sa v Bulharsku mali uskutočniť v marci 2021.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #rezignácia #protivládne protesty #Bojko Boriso