Vírus môže dovolenku na Jadrane predražiť

Čo si počať s turistom, u ktorého sa preukáže nákaza koronavírusom? Túto otázku podľa denníka Slobodna Dalmacija teraz riešia chorvátski majitelia hotelov, apartmánov a kempov aj hygienici a predstavitelia turistického priemyslu. Prvé takéto prípady sa už objavili. V Ivanič Grade je v karanténe 16 dánskych turistov, z ktorých jeden mal pozitívny test na koronavírus, pričom ostatní by sa chceli vrátiť do vlasti.

16.07.2020 18:06
Poreč, Chorvátsko Foto:
Chorvátske mesto Poreč bolo po minulé roky plné turistov.
debata (1)

Epidemiologická situácia v Chorvátsku je dnes, keď sa pri Jadrane rekreuje 470-tisíc zahraničných turistov, oveľa komplikovanejšia, ako na začiatku sezóny. Počet potvrdených prípadov nákazy vo štvrtok prekročil štyri tisícky, z toho vyše 1¤200 je aktívnych. Za posledných 24 hodín pribudlo 92 pozitívne testovaných.

V tejto situácii sa vynárajú naliehavé otázky. Zostanú rekreanti izolovaní vo svojej izbe či v apartmáne alebo musia byť premiestnení na nejakú koronavírusovú jednotku? Existujú nejaké pridelené zariadenia? Kto bude platiť prípadný prevoz sanitkou, kto zaplatí testovanie? A čo s ostatnými hosťami v zariadení, kde sa nákaza objavila, musia aj oni – a prípadne i majitelia – do karantény? Na rad z týchto otázok pritom neexistuje jednoznačná odpoveď, často záleží na rozhodnutí epidemiológov.

Všeobecný plán existuje, a to tak na celoštátnej úrovni, ako napríklad v Splitsko-dalmatínskej župe, kde sa nachádza aj Makarska, obľúbený cieľ slovenských dovolenkárov. Ak sa u niekoho objavia symptómy ochorenia COVID-19, musia jeho domáci informovať epidemiológov alebo rodinného lekára, prípadne záchrannú službu. V prípade hotelových hostí však treba hneď volať záchranku. O ďalšom postupe potom podľa závažnosti prípadu rozhodne epidemiológ.

Cyprus je štedrejší

„Všetky náklady platí hosť alebo jeho poisťovňa,“ povedal pre Slobodnú Dalmaciju štátny tajomník ministerstva turistiky Tonči Glavina. Iba prípadný prevoz sanitkou na hranice by uhradila chorvátska strana, uviedol Luka Brčić, zástupca Splitsko-dalmatínskeho župana, podľa ktorého si kraj pre prípadnú karanténu najal v Splite osobitný objekt, ktorý je prístupný pre všetky prípady.

Chorvátsko sa neodhodlalo na také veľkorysé gesto ako Cyprus. Vláda v Nikózii sa na začiatku turistickej sezóny ponúkla, že zaplatí náklady spojené s dovolenkou komukoľvek, u koho sa po príchode preukáže nákaza koronavírusom. Cyprus sa zaviazal uhradiť pacientom s ochorením COVID –19 a ich rodinám ubytovanie, stravu a lieky.

Zatiaľ prázdne karanténne zariadenia majú v Chorvátsku k dispozícii aj miestne samosprávy napríklad na ostrovoch Šolta a Brač. Na druhom z nich sa pritom rozhodli, že by zaplatili aj prípadné náklady pobytu, ktorý inak podľa pravidiel majú zaplatiť nakazení turisti alebo poisťovne.

Rozhodne epidemiológ

Na krajské karanténne zariadenia sa nespoliehajú ani v Baška Vode alebo Gradaci. „Sme zóna bez koronavírusu a dúfam, že to tak zostane. Ak sa u nás nejaký prípad vyskytne, bude záležať na epidemiológoch, či objekt s nakazenými hosťami uzavrú. Epidemiológ rozhodne aj o tom, kto bude musieť do izolácie,“ povedal gradacký starosta Matko Burič.

Trochu iné riešenie ako v prípade súkromných apartmánov platí pre hotely, ktoré musia podľa Glavinu vyčleniť desať percent kapacity pre prípadnú karanténu.

Zatiaľ tak na Makarskej riviére môžu jednotlivé obce a mestá rozhodnúť, či si nájdu nejaké zariadenie na karanténu, alebo sa spoľahnú na to, ktoré prenajala župa. Ako však hovorí zástupca župana Brčič, bolo by dobré, keby sa samosprávy v oblasti dokázali dohovoriť na spoločnom riešení.

Podľa Slobodnej Dalmácie je pritom otázkou, či bude pripravené riešenie stačiť, ak sa medzi turistami objaví viac prípadov nákazykoronavírusu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko #Jadran #pandémia #koronavírus