V USA vykonali druhú popravu na federálnej úrovni, odsúdený bol duševne chorý

V Spojených štátoch vo štvrtok vykonali už druhú popravu na federálnej úrovni v priebehu troch dní. Vo federálnej väznici Terre Haute v štáte Indiana štáte podali smrtiacu injekciu mužovi usvedčenému z únosu a vraždy, o ktorom jeho právnici tvrdili, že trpel demenciou a nemal tak byť popravený, informovala agentúra AP.

16.07.2020 21:03
debata (35)

Wesley Ira Purkey bol odsúdený za vraždu 16-ročného dievčaťa, ktorého telo následne rozštvrtil, spálil a hodil do nádrže na odpadovú vodu. Muž pred popravou tento svoj čin oľutoval.

Súd v americkom štáte Kansas ho tiež odsúdil za vraždu 80-ročnej ženy, ktorá mala detskú obrnu.

Purkeyovi právnici tvrdili, že jeho stav sa zhoršil natoľko, že nerozumel, prečo má byť popravený. Tvrdili tiež, že ako dieťa sa stal obeťou opakovaného pohlavného obťažovania a bola mu diagnostikovaná schizofrénia, bipolárna porucha a iné duševné choroby.

V utorok v štáte Indiana popravili Daniela Lewisa Leeho, ktorého ešte v roku 1999 odsúdili za vraždu trojčlennej rodiny spáchanú tri roky predtým. Išlo o prvú popravu na federálnej úrovni od roku 2003.

Americký Najvyšší súd v utorok povolil vykonávať popravy na federálnej úrovni a zrušil pondelkové rozhodnutie sudkyne Tanye Chutkanovej, ktorá nariadila odklad štyroch popráv naplánovaných na júl a august.

Vedecké dôkazy podľa Chutkanovej potvrdili, že nový spôsob popravy smrtiacou injekciou schválený v roku 2019 by odsúdeným mohol spôsobiť bolesť a „zbytočné utrpenie“. Odloženie popravy žiadali aj príbuzní obetí.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #poprava