V Bruseli pokračovali rozhovory medzi Srbskom a Kosovom o normalizácii vzťahov

Srbský prezident Aleksandar Vučič a kosovský premiér Avdullah Hoti absolvovali ďalšie kolo rokovaní o usporiadaní vzťahov medzi oboma krajinami. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

16.07.2020 23:05
Srbsko, Aleksandar Vučič Foto: ,
Srbský prezident Aleksandar Vučič.
debata (12)

Po nedeľnom prvom kole rokovaní prostredníctvom telemostu, ktoré viedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell spolu s osobitným predstaviteľom EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslavom Lajčákom, sa lídri oboch krajín stretli v ich prítomnosti v Bruseli osobne.

Vučič po skončení stretnutia novinárom podľa srbskej televízie RTS povedal, že rozhovor s Hotim nebol jednoduchý. Dodal, že hovorili o nezvestných osobách, vnútorne vysídlených ľuďoch a ekonomike.

Srbský prezident avizoval, že rozhovory budú teraz pokračovať na technickej úrovni v stredu.

Borrell vyzdvihol skutočnosť, že Vučič a Hoti rokovali už druhýkrát v priebehu týždňa, čo ocenil ako prejav ich odhodlania pokračovať v tomto procese. „Dnes očakávam konštruktívnu diskusiu, ktorá prispeje ku komplexnej normalizácii vzťahov medzi Kosovom a Srbskom,“ uviedol Borrell pred začiatkom stretnutia.

Rozhovory medzi Kosovom a Srbskom o normalizácii vzťahov sa mali uskutočniť už v júni v Bielom dome vo Washingtone. Kosovský prezident Hashim Thaci však svoju účasť na tomto stretnutí zrušil po tom, ako jeho a ďalších deviatich bývalých príslušníkov Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK) obvinil haagsky Osobitný súd pre Kosovo (KSC) z vojnových zločinov spáchaných v rokoch 1998 a 1999 počas vojny so Srbskom. Svoju účasť následne odriekol aj premiér Hoti.

Vojna v Kosove si vyžiadala vyše 10-tisíc mŕtvych a 1 641 ľudí je stále nezvestných. Konflikt sa skončil po 78-dňovom bombardovaní Srbska silami NATO. Kosovo, bývalá srbská provincia obývaná prevažne Albáncami, vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť. Jeho suverenitu uznali USA a väčšina štátov EÚ. Srbsko ani jeho spojenec Rusko k takémuto kroku nepristúpili, pričom vzťahy medzi Belehradom a Prištinou sú stále napäté.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo