V Sofii pokračovali protivládne protesty, demonštranti žiadajú demisiu premiéra Borisova

Tisíce ľudí v bulharskom hlavnom meste Sofia vo štvrtok už ôsmy deň za sebou pokračovali v protestoch a požadovali odstúpenie premiéra Bojka Borisova. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

17.07.2020 13:53
debata (3)

Na demonštrácii sa zišlo viac ako 18-tisíc väčšinou mladých ľudí, ktorí zablokovali premávku v centre mesta. K protestu došlo deň po tom, čo Borisov pod nátlakom vyzval troch ministrov svojej vlády, aby odstúpili z funkcie.

Kritici obviňujú Borisova – ktorý stojí na čele vlády s krátkou prestávkou už od roku 2009 -, a jeho vládnu garnitúru z korupcie a väzieb na oligarchov.

Protesty v metropole Sofia a v ďalších bulharských mestách vyvolali odhalenia súvisiace s údajnými privilégiami a ochranou podnikateľov a bývalých politikov na základe vzťahov s vládou.

V Bulharsku je podľa Transparency International spomedzi členských štátov Európskej únie najvyššia miera korupcie. Borisov však oznámil, že neodstúpi. Najbližšie parlamentné voľby by sa v Bulharsku mali uskutočniť v marci 2021, pripomína AFP. Budúci týždeň bude Borisov v parlamente čeliť hlasovaniu o nedôvere. Tento krok iniciovali opoziční socialisti – podľa AFP majú však len malú šancu na úspech.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Sofia #protivládne nepokoje