Naď rokoval s Karrenbauerovou, ocenil spoluprácu SR a Nemecka v obrane

Pozície Slovenskej republiky a Nemecka sú v mnohom totožné. Úroveň bilaterálnych vzťahov by sa mala ešte prehlbovať. Slovenskí vojaci by mali od augusta pôsobiť v rámci jednotky nemeckého námorníctva v operácii Irini, rozvíjať sa má tiež spolupráca v oblasti zbrojenia. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) to uviedol po piatkovom rokovaní s ministerkou obrany Spolkovej republiky Nemecko Annegretou Kramp-Karrenbauerovou.

17.07.2020 15:11
Naď Karrenbauerová Foto: ,
Na snímke zľava nemecká ministerka obrany Annegret Krampová - Karrenbauerová a minister obrany SR Jaroslav Naď počas oficiálnej návštevy v Bratislave v piatok 17. júla 2020.
debata (23)

Poznamenal, že ide o prvú návštevu nemeckého ministra obrany v Bratislave po 12 rokoch. „Som veľmi rád, že dnes som mohol jasne deklarovať zdieľanie spoločných hodnôt, a že aj menšia krajina, akou je Slovenská republika, môže mať jasné a výrazné slovo v zintenzívňovaní medzinárodnej spolupráce a presadzovaní svojich bezpečnostných a obranných záujmov,“ uviedol Naď.

Karrenbauerová nazvala Slovensko partnerom i priateľom. „Bilaterálna spolupráca medzi Slovenskom a Nemeckom je na veľmi dobrej úrovni a osvedčila sa už aj v minulosti. Aj to je jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla, že úrad nemeckého pridelenca obrany na Slovensku ostane zachovaný,“ vyhlásila šéfka nemeckého rezortu obrany. Vyzdvihla tiež pôsobenie príslušníkov Vojenskej polície na nemeckej fregate v operácii Sophia v Stredozemnom mori. Nadviazať by na ňu mala od augusta účasť slovenských vojakov v operácii Irini.

Ministri debatovali tiež o zintenzívnení spolupráce v oblasti zbrojenia. Zhodli sa, že posilnením zbrojenia a výdavkov na obranu sa podporuje aj hospodárstvo krajín. Karrenbauerová ocenila tiež podporu Slovenska v témach, ktoré sú pre nemecké predsedníctvo v Rade Európskej únie strategické, napríklad Strategický kompas či projekty v rámci stálej štruktúrovanej spolupráce Európskej únie (PESCO). Avizovala tiež augustové rokovanie všetkých ministrov obrany Európskej únie.

Súčasnú spoluprácu krajín predstavuje podľa Naďa napríklad participácia nemeckých spoločností na modernizácii ozbrojených síl. Krajiny sa podieľajú tiež na spoločných projektoch v rámci PESCO a stretávajú sa aj na spoločných misiách. Nemecká ministerka doplnila, že novým projektom, ktorý vzišiel zo skúseností z koronakrízy, by mohla byť spolupráca medicínskych jednotiek krajín, aby sa v prípade potreby dokázali v budúcnosti zomknúť a čeliť podobným pandémiám.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Annegret Krampová-Karrenbauerová