Nemecká polícia zadržala ozbrojeného muža, ktorý bol päť dní na úteku v lese

Polícia v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko v piatok zatkla muža, ktorý bol od 12. júla na úteku v oblasti Čierneho lesa v okolí mesta Oppenau po tom, ako odzbrojil štyroch policajtov. Informovali o tom nemecké médiá.

17.07.2020 21:23
debata (7)

Nemca menom Ives Etienne Rausch zadržalo špeciálne komando v štvrti Oppenau-Rambasch, ktorá leží približne 2,5 kilometra od centra mesta, uviedol denník Bild. Pri zásahu utrpela zranenia jedna osoba. Policajti tiež zaistili štyri strelné zbrane.

Minulú nedeľu upozornili občania políciu na podozrivú osobu, ktorá mala pri sebe luk a šípy. Policajti následne u Rauscha vykonali kontrolu totožnosti v lesnej chate, v ktorej sa zdržiaval nezákonne.

Počas kontroly sa spočiatku správal pokojne, no potom znenazdajky vytiahol pištoľ, policajtov odzbrojil a ušiel do lesa. Začalo sa pátranie, na ktorom sa zúčastnili stovky policajtov, policajné psy i vrtuľníky.

Prokurátor Herwig Schäfer povedal, že 31-ročný Rausch má „veľkú náklonnosť k zbraniam“, hoci nikdy nebol členom streleckého klubu. Od roku 2010 má zakázané vlastniť zbrane.

Rausch, ktorého médiá začali prezývať Rambo, je údajne od minulého roka bez domova a trestných činov sa dopustil aj v minulosti. V roku 2010 dostal trest odňatia slobody v trvaní 3,5 roka na základe trestného práva pre mladistvých po tom, ako kušou spôsobil vážne zranenie svojej bývalej priateľke.

Polícia ho v roku 2019 vyšetrovala v súvislosti držaním výbušnín a v jeho mobilnom telefóne našla detskú pornografiu.

Pred nedeľňajším incidentom zostavil podľa portálu oe24.at Rausch manifest, ktorý nazval „Der Ruf der Wildnis“ (Volanie divočiny). Podľa analytikov sa veľmi podobá na manifest Unabombera, čo je prezývka amerického profesora Theodora Kaczynského, ktorý tiež žil v chatrči v lese a v rokoch 1978 – 1995 poslal americkým univerzitám a leteckým spoločnostiam 16 listových bômb. Ich explózie zabili troch ľudí, 23 utrpelo vážne zranenia.

Rausch vo svojom manifeste napríklad píše, že technika zotročuje ľudstvo a ľudia v chudobných krajinách sú vykorisťovaní. Na rozdiel od Unabombera sa však Rausch nikomu nevyhráža.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #polícia #zadržanie