Požiar katedrály v Nantes je podozrivý, mohol byť za ním podpaľač

V západofrancúzskom meste Nantes horela gotická katedrála z prelomu 15. a 16. storočia, na mieste zasahovali desiatky hasičov. Podľa ich hovorcu sa plamene podarilo po niekoľkých hodinách dostať pod kontrolu.

18.07.2020 11:57 , aktualizované: 13:27
debata (44)

Nešťastie vyvolalo ihneď spomienky na minuloročný aprílový požiar parížskej katedrály Notre-Dame, ktorý zničil strechu, krov a špicatú vežičku z 19. storočia, hasiči ale tvrdia, že v tomto prípade škody také rozsiahle nebudú.

Podľa šéfa hasičov Laurenta Ferlaya bol v Nantes najhoršie zasiahnutý veľký katedrálny organ. Podstavec, na ktorom stojí, je vraj veľmi nestabilný a mohol by sa zrútiť, povedal Ferlay zástupcom médií pred katedrálou. Uviedol, že na mieste je stále 104 hasičov. „Scenár Notre-Dame sa nekoná. Strecha zasiahnutá nebola,“ dodal.

Požiar vyšetrujú ako prípad podozrenia z podpaľačstva. Prokuratúra v oznámení poukázala na to, že plamene vypukli na „troch rôznych miestach“, informuje agentúra AFP. „Bolo otvorené vyšetrovanie podpaľačstva,“ povedal pre agentúru prokurátor Pierre Sennes. Zdôraznil, že zatiaľ nemožno vyvodzovať žiadne závery, pretože vyšetrovanie musí byť dôkladné a mohlo by priniesť „nové prvky“. Oheň úplne zničil organ, ale strechu historickej pamiatky nezasiahol.

Požiar v katedrále z prelomu 15. a 16. storočia... Foto: SITA/AP, Laetitia Notarianni
Nantes, Francúzsko, katedrála, požiar Požiar v katedrále z prelomu 15. a 16. storočia v Nantes

Na televíznych záberoch bolo vidieť dym stúpajúci z vnútra katolíckeho chrámu v Nantes. Záchranári boli na miesto privolaní v 07:44 SELČ.

Podľa zástupcu z radnice, na ktorého sa odvoláva agentúra AP, oheň vypukol vo vnútri katedrály a jeho príčina nie je známa.

„Bol to obrovský šok. Je to veľmi smutné,“ povedala televízii BFM TV Cecile Renaudová z neďalekého pekárne, ktorá záchranárov privolala, keď zbadala veľké plamene.

Žiar roztrieštil okná z farebných skiel a medzi vežami stavby stúpal nahor čierny dym. Zasahujúci hasiči varovali turistov, aby sa okolie miesta zásahu vyhli. Do Nantes sa popoludní chystá prísť francúzsky premiér Jean Castex, informovala agentúra AFP.

Katedrálu svätého Petra a Pavla v srdci mesta na rieke Loire oheň nezasiahol prvýkrát. Čiastočne ju zničilo spojenecké bombardovanie za druhej svetovej vojny v roku 1944. Plamene sa v nej rozhoreli aj ako dôsledok pokrývačských prác 28. januára 1972 a už vtedy zničili hlavné okná z farebného skla medzi dvoma vežami katedrály. Pre veriacich sa svätostánok mohol otvoriť až po 13 rokoch opráv v máji 1985.

V roku 2015 v Nantes zachvátil veľký oheň ďalšie katolícky chrám. Zničil tri štvrtiny strechy baziliky svätého Donáta a svätého Rogáta z 19. storočia.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nantes