Záplavy v indickom Ásame si vyžiadali 84 mŕtvych, utopilo sa i deväť nosorožcov

Najmenej 84 ľudí prišlo od mája o život v dôsledku záplav v indickom štáte Ásam a viac než 2,75 milióna osôb bolo vysídlených, uviedli v pondelok tamojší predstavitelia. Za posledných desať dní sa navyše utopilo aj deväť zriedkavých druhov nosorožcov, píše agentúra Reuters.

20.07.2020 16:50
India / Záplavy / Foto: ,
debata (2)

Monzúnové dažde, ktoré sú pre poľnohospodárstvo v južnej Ázii zásadné, tento rok Indiu zasiahli spolu s koronavírusom SARS-CoV-2. Záchranárske tímy tak mali dvojnásobne ťažkú úlohu: „Je ťažké vynútiť si dodržiavanie fyzického odstupu, keď musia ľudia opustiť svoje domovy pre stúpajúcu vodu,“ povedal jeden z členov miestneho protipovodňového krízového tímu. „Vyzývame ľudí, aby si aspoň zakryli ústa a nos kusom čistej látky,“ dodal.

Hladina rieky Brahmaputra, ktorá sa pred dvoma týždňami vyliala z brehov a zaplavila viac ako 2500 dedín, sa má opäť zvýšiť o 11 centimetrov, varovali tamojšie úrady.

Povodne zasiahli aj Národný park Kaziranga, kde žije najväčšia populácia nosorožcov indických na svete, ktoré sa vyznačujú tým, že majú len jeden roh. Z celkových 3000 jedincov ich v tomto parku žije až 2500. „Deväť nosorožcov sa utopilo a zahynulo viac ako 100 ďalších zvierat,“ povedal pre Reuters tamojší minister poľnohospodárstva.

Štát Ásam známy svojimi čajovými plantážami zasiahnu povodne vždy počas obdobia dažďov, a to i napriek úsiliu zabezpečiť protipovodňovú ochranu. Ľudskoprávne skupiny obviňujú skorumpovaných predstaviteľov zo zneužívania prostriedkov určených na protipovodňové projekty, čo má za následok výstavbu nekvalitných násypov, ktoré voda často prerazí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #India #záplavy