Pri samovražednom útoku Talibanu zahynulo najmenej osem vojakov

Najmenej osem príslušníkov afganských bezpečnostných síl zahynulo v pondelok v Afganistane pri samovražednom útoku atentátnika z militantného hnutia Taliban, ktorý v blízkosti armádneho konvoja odpálil bombu umiestnenú v nákladnom vozidle. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na afganské ministerstvo obrany.

20.07.2020 22:59
debata

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom svojho hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida prihlásil Taliban s tým, že hnutie sa na konvoj zameralo, keď sa vracal z operácie v provincii Ghazní. Okrem toho militanti zaútočili v noci na pondelok na kontrolné stanovištia bezpečnostných síl v provincii Kundúz, kde zahynuli najmenej ôsmi vojaci.

Taliban v poslednom čase zintenzívnil útoky namierené na vládne jednotky aj napriek tomu, že medzi oboma bojujúcimi stranami má čoskoro začať mierové rokovanie o ukončení už 19 rokov trvajúcej vojny.

Taliban a USA totiž podpísali 29. februára historickú dohodu, ktorá počíta s tým, že Washington do budúceho roka stiahne všetkých svojich vojakov z Afganistanu, ale žiada za to bezpečnostné záruky.

Mierové rozhovory medzi afganskou vládou a Talibanom však uviazli na podmienke výmeny väzňov. Afganská vláda by mala prepustiť 5 000 zadržiavaných členov Talibanu a vzbúrenci 1 000 príslušníkov štátnych bezpečnostných síl.

Kábul doposiaľ prepustil 4 000 talibov, zatiaľ čo povstalci vyše 600 príslušníkov bezpečnostných síl. Strany sa však v poslednom čase nedokážu zhodnúť na tom, akým spôsobom by sa výmena mala dokončiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #bombový útok #samovražedný útok