Vládu bulharského premiéra Borisova sa ani na piatykrát nepodarilo odvolať

Vláda bulharského premiéra Bojka Borisova, ktorá je pri moci od mája 2017, v utorok podľa očakávania prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

21.07.2020 13:36
Bojko Borisov Foto: ,
Bulharský premiér Bojko Borisov
debata (1)

V poradí už piaty návrh na vyslovenie nedôvery podali opoziční socialisti, ktorí kabinet vinia z korupcie a nedostatočného boja proti nej.

Proti odvolaniu vlády hlasovalo 124 poslancov z 240-členného parlamentu. Za návrh hlasovalo 102 poslancov, potrebných bolo najmenej 121 hlasov.

Počas uplynulých dvoch týždňov sa v Bulharsku konala séria protestov, ktorých účastníci požadovali odstúpenie súčasného kabinetu. Organizátori protestov avizovali, že dôjde k ich zintenzívneniu — spomenuli napríklad blokády ulíc či vládnych budov, ako aj štrajky.

Odstúpenie vlády požaduje aj prezident Rumen Radev. Kritici obviňujú Borisova, ktorý je premiérom s krátkymi prestávkami už od roku 2009, a jeho ministrov z korupcie a väzieb na oligarchov. Borisov však odstúpiť odmieta.

V snahe upokojiť situáciu a vyhovieť výzvam demonštrantov, Borisov vyzval minulý týždeň troch kľúčových ministrov — financií, hospodárstva a vnútra —, aby odstúpili. Zmeny vo vláde však neskôr odložil až po hlasovaní v parlamente a sľúbil ešte výraznejšie reformy. Najbližšie parlamentné voľby by sa v Bulharsku mali uskutočniť v marci 2021.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Bojko Borisov #odvolávanie premiéra