Rumunského exministra financií odsúdili na 6,5 roka väzenia za korupciu

Rumunský súd v utorok odsúdil bývalého ministra financií Dariusa Valcova na 6,5 roka väzenia za prijatie úplatkov pri zadávaní štátnych zákaziek, informovala agentúra Reuters.

21.07.2020 16:37
Darius Valcov Foto: ,
Na archívnej snímke z marca 2015 bývalý rumunský minister financií Darius Valcov odchádza v putách z budovy prokuratúry v Bukurešti
debata (3)

Valcov, ktorý bol tiež ekonomickým poradcom kabinetu a počas bývalej vlády Sociálnodemokra­tickej strany (PSD) bol autorom mnohých kontroverzných daňových úľav a cenových stropov, všetky obvinenia poprel.

Rozsudok nie je konečný, keďže sa Valcov proti nemu odvolal. V roku 2018 ho v samostatnom prípade odsúdili na osem rokov väzenia za podvod a pranie špinavých peňazí. Proti tomuto rozsudku sa Valcov takisto odvolal.

Oba prípady s nezákonnými aktivitami sa týkajú verejných objednávok v čase, keď bývalý šéf rezortu financií pôsobil v rokoch 2004 – 2012 na čele radnice v meste Slatina – metropole juhorumunskej župy Olt.

Vo vlaňajšom Indexe vnímania korupcie organizácie Transparency International skončilo Rumunsko s Maďarskom na druhom najhoršom mieste z krajín Európskej únie, posledným z nich bolo Bulharsko.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #väzenie #Rumunsko #Darius Valcov