Demonštranti pri protestoch proti premiérovi Netanjahuovi zablokovali vstup do parlamentu

Desiatky demonštrantov v Jeruzaleme sa v stredu ráno priviazali k sebe a nakrátko zablokovali vstup do izraelského parlamentu. Stalo sa tak po tom, čo sa v utorok večer opäť konali rozsiahle protesty proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a jeho vláde, píše agentúra AP.

22.07.2020 11:50
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Demonštrácia proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi v izraelskom Jeruzaleme, 22. júla 2020
debata

Polícia zadržala štyroch protestujúcich a rozpustila zhromaždenie zvolané na protest proti nadchádzajúcemu hlasovaniu, ktoré by vláde židovského štátu umožnilo v prijímaní opatrení v boji proti koronavírusu obísť parlament.

Protesty pred Netanjahuovou rezidenciou sa konajú pravidelne každý týždeň, pričom polícia voči demonštrujúcom používa čoraz prísnejšie opatrenia. V júni vyvolal pobúrenie ľudí napríklad incident, keď príslušníci polície zadržali bývalého generála izraelských vzdušných síl, ktorý je už vo výslužbe.

Skupiny protestujúcich pochodovali za zvukov bubnov a trúbenia v utorok večer ulicami Jeruzalema od Netanjahuovej rezidencie k parlamentu (Knesetu) a premiéra vyzývali, aby odstúpil. Niesli transparenty s nápisom „izraelská jar je tu“. Polícia uviedla, že zadržala 34 osôb.

Netanjahu, ktorý je obvinený z podvodu, prijímania úplatkov a zneužitia dôvery, čelí narastajúcej kritike aj za presadzovanie údajne nedemokratických opatrení pod zámienkou boja proti koronavírusu SARS-CoV-2 a za to, že nedostatočne bojuje proti prehlbujúcej sa ekonomickej kríze v krajine.

Kritici jeho vlády tvrdia, že Izraelčanom neponúkol dostatočnú pomoc a pre státisíce podnikateľov nepripravil záchrannú sieť, čo sa týka ekonomických dôsledkov pandémie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #demonštrácia #Benjamin Netanjahu #Kneset