USA šokovali Čínu, tri dni im dali na uzavretie konzulátu

USA sa rozhodli uzavrieť čínsky konzulát v texaskom veľkomeste Houston, aby "ochránili americké duševné vlastníctvo a americké dôverné informácie".

22.07.2020 13:57
Čína, Hoouston, veľvyslanectvo Foto: ,
Hasičské auto pred budovou čínskeho veľvyslanectva v Houstone 21. júla 2020.
debata (65)

Podľa agentúry Reuters to v stredu bez ďalšieho spresnenia oznámila hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Morgan Ortagusová. O rozhodnutí už predtým informovala čínska vláda, ktorá americký krok označila za provokáciu a porušenie medzinárodného prá­va.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin spresnil, že USA v utorok nečakane požiadali o uzavretie konzulátu a prerušenie všetkých jeho aktivít. Wang tiež uviedol, že tento krok je podľa Číny „šokujúce a neoprávnený a poškodí americko-čínske vzťahy“. Podľa ministerstva dali USA konzulátu na ukončenie činnosti lehotu tri dni.

Hovorkyňa Ortagusová ďalej oznámila, že USA nebudú tolerovať ohrozovanie americkej suverenity zo strany Číny a zastrašovanie amerických občanov. Prezident Donald Trump podľa hovorkyne trvá na princípoch rovnosti a reciprocity v americko-čínskych vzťahoch.

Správy priamo z Houstonu hovoria o tom, že pri konzuláte bol v noci na stredu zaznamenaný oheň. Svedkovia z okolitých domov podľa denníka Houston Chronicle miestnu políciu informovali o tom, že ľudia na dvore pri budove pália dokumenty v nádobách, ktoré vyzerajú ako odpadkové koše na papier.

Podľa údajov na internetových čínskeho veľvyslanectva v USA sa na americkom území nachádza okrem ambasády vo Washingtone päť konzulátov, a to v New Yorku, Chicagu, San Franciscu, Los Angeles a Houstone.

Zatiaľ nemenované zroje podľa Reuters uvádzajú, že Peking recipročne zvažuje uzavrieť americký konzulát vo veľkomeste Wu-chan.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA