Bulharský parlament schválil zrekonštruovanú vládu premiéra Borisova

Bulharský parlament schválil v piatok zmeny v zložení vlády konzervatívneho premiéra Bojka Borisova. Informovala o tom agentúra Reuters.

24.07.2020 11:49
Bojko Borisov Foto: ,
Bulharský premiér Bojko Borisov
debata

Približne 116 poslancov 240-členného parlamentu schválilo výmeny šéfov rezortov financií, hospodárstva, zdravotníctva, vnútra a turizmu. Proti hlasovalo 89 zákonodarcov.

Za nového ministra financií bol zvolený Kiril Ananiev, ktorý predtým šéfoval ministerstvu zdravotníctva. Ten vo funkcii nahradil Vladislava Goranova.

Rezort zdravotníctva prevzal riaditeľ univerzitnej nemocnice v Sofii Kostadin Angelov. Ministerku pre turizmus Nikolinu Angelkovú vystrieda vicepremiérka Marijana Nikolová. Novým ministrom vnútra sa stal doterajší šéf polície Christo Tersijski, ktorý nahradil Mladena Marinova. Ministra hospodárstva Emila Karanikolova zase nahradil Lačezar Borisov.

Premiér Borisov zmeny vo vláde ohlásil už vo štvrtok. Opoziční socialisti počas parlamentnej debaty vyzývali na odstúpenie premiéra Borisova a vyjadrovali podporu pokračujúcim protivládnym protestom.

Tisíce prevažne mladých Bulharov aj vo štvrtok pochodovali ulicami Sofie a plánované zmeny vo vláde označili za „žart“. V Bulharsku už dva týždne prebiehajú protivládne protesty, ktorých účastníci obviňujú koaličnú vládu z korupcie a mafiánskych praktík a žiadajú odstúpenie Borisova i generálneho prokurátora.

Borisov však už predtým zdôraznil, že v úrade zostane až do konca svojho funkčného obdobia, ktoré uplynie v marci 2021. Dodal, že o ďalšie zvolenie sa už uchádzať nebude. Na piatok sú naplánované ďalšie protesty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Bojko Borisov #rekonštrukcia vlády