USA a Rusko budú rokovať o vesmírnej bezpečnosti, prvýkrát od roku 2013

Spojené štáty a Rusko uskutočnia na budúci týždeň svoje prvé oficiálne bilaterálne rozhovory týkajúce sa vesmírnej bezpečnosti od roku 2013.

25.07.2020 14:39
debata (15)

Iniciatíva prichádza po tom, ako USA obvinili Rusko z nedávneho testovania protidružicovej vesmírnej zbrane.

Námestník amerického ministra zahraničných vecí pre medzinárodnú bezpečnosť a jadrové odzbrojenie Christopher Ford, ktorého v piatok citovala tlačová agentúra Reuters, novinárom povedal, že jednou z možných tém avizovaných rokovaní môže byť ujasnenie, že „vesmír nie je bezprávnym a nespravovaným priestorom“.

Rozhovory sa uskutočnia v pondelok v rakúskej metropole Viedeň, potvrdil hovorca amerického rezortu diplomacie. Ford zdôraznil, že Rusko a Čína premenili vesmír na „bojovú zónu“, pričom americké úrady majú dôkazy, že Rusko 15. júla testovalo vesmírnu protidružicovú zbraň.

„To, čo robia, vysiela svetu signál, že sú schopní zničiť družice na obežnej dráhe Zeme inými družicami. Ide z ich strany o veľmi znepokojujúci, provokačný, nebezpečný a neuvážený krok,“ dodal Ford.

Námestník neuviedol, kto povedie americký tím na rozhovoroch, ani to, či americkí a ruskí činitelia budú riešiť otázku možnej náhrady Novej dohody START z roku 2010, ktorá pre USA a Rusko obmedzuje počet strategických jadrových zbraní na 1550 pre každého.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Rusko #USA #vesmír