Putin: Námorníctvo dostane nadzvukové jadrové útočné zbrane

Ruské námorníctvo bude vyzbrojené nadzvukovými jadrovými útočnými zbraňami a podvodnými jadrovými dronmi, ktoré sú podľa ministerstva obrany v záverečnej fáze testovania. Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin na prehliadke ruského vojenského námorníctva, na ktorej sú prezentované najlepšie ruské lode, jadrové ponorky a námorné letectvo.

26.07.2020 15:13
Rusko / Námorníctvo / Loď / Foto: ,
debata (525)

Putin často hovorí o novej generácii ruských jadrových zbraní, ktoré sú podľa neho jedinečné a môžu zasiahnuť takmer čokoľvek na svete. Niektorí západní odborníci však vyjadrujú pochybnosti o tom, v ako pokročilej fáze vývoja sa nachádzajú.

Medzi spomínanými zbraňami je podvodný jadrový dron Poseidon a nadzvuková raketa Cirkon, schopná zasiahnuť námorné a pozemné ciele a dosahovať až deväťnásobku rýchlosti zvuku. Nadzvukové rakety kvôli kombinácii ich rýchlosti, manévrovacích schopností a výšky letu možno len ťažko zachytiť.

Putin v prejave uviedol, že potenciál ruského námorníctva, ktoré tento rok získa 40 nových plavidiel, rastie. Nespresnil, kedy bude armáda vybavená novými nadzvukovými raketami, naznačil však, že tento okamih sa blíži.

Ministerstvo obrany vo vyhlásení zverejnenom ruskými tlačovými agentúrami uviedlo, že testovanie ponorky Belgorod, ktorá ako prvá bude schopná niesť drony Poseidon, je v plnom prúde a testovanie zbraňových systémov sa blíži ku koncu.

Putin vlani pohrozil rozmiestnením nadzvukových rakiet na lode a ponorky, ktoré by sa mohli ukrývať mimo teritoriálnych vôd Spojených štátov, ak USA umiestnia jadrové zbrane stredného doletu v Európe. Washington tvrdí, že v Európe také rakety neumiestnil, Moskva sa však obáva, že by mohol, napísala agentúra Reuters.

525 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #námorníctvo