Vietor a dážď hurikánu Douglas zasiahli Havajské ostrovy

Havajské ostrovy v noci na dnes zasiahli silné dažde a ničivý vietor hurikánu Douglas, ktorý sa o polnoci SELČ nachádzal približne 200 kilometrov východne od hlavného mesta Honolulu, uviedlo americké Národné centrum pre hurikány (NHC) . Vietor v búrke prvej - teda najnižšej - kategórie dosahoval rýchlosť až 145 kilometrov za hodinu, píše agentúra AFP.

27.07.2020 06:32
havaj hurikán douglas Foto: ,
Niektoré podniky na trhu North Shore v Haleiwa na Havaji sú zatvorené v očakávaní hurikánu Douglas. 26.7.2020
debata

Douglas sa teraz pohybuje smerom k ostrovom rýchlosťou 26 kilometrov za hodinu. Počas dnešného dňa môže ostrovy zasiahnuť životu nebezpečné vlnobitie, ktoré môže spôsobiť škody, varovalo NHC, ktoré tiež upozornilo na zdvihnutie hladiny oceánu v blízkosti stredu búrky. Búrky podobnej sily sú na Havajských ostrovoch vzácne a pevninu zasiahnu iba zriedka. Od začiatku minulého storočia sa tak stalo iba dvakrát; v roku 1959 dorazil na západnej ostrov Kauai hurikán Dot a v roku 1992 búrky Inika.

„Je pomerne časté, že hurikány zamieria k Havajským ostrovom, ale väčšinou sa pred zásahom ostrovov rozptýlia alebo aspoň výrazne zoslabnú,“ citovala stanica CNN Phila Klotzbacha z univerzity v Colorade.

Na druhom najväčšom ostrove Maui sa v nedeľu ráno miestneho času (nedeľa večer SELČ) rozozneli poplašné sirény. Vietor tu ohýbal palmové stromy a pobrežie zasiahlo silné vlnobitie. Varovanie vydali úrady tiež na východných ostrovoch Oahu, kde leží hlavné mesto, a na Kauai. „Modlite sa, aby bol dopad čo najmenší a pripravte sa na najhoršie – a my budeme dúfať v to najlepšie,“ uviedol starosta okresu Maui Michael Victorino, ktorý obyvateľom ostrova odporúčal zásobiť sa jedlom a zostať doma.

Na sopečných ostrovoch, ktoré od najbližšej americkej pevniny delí okolo 4 000 kilometrov Tichého oceánov, je teraz len zlomok turistov oproti bežnému stavu. Turistiku ako inde vo svete obmedzila terajšia pandémia Covidu-19.

Nad Texasom sa hurikán rozpadol

Na tropickú búrku zoslabol v nedeľu prvý hurikán tohtoročnej sezóny v Atlantiku, ktorý dostal meno Hanna a v sobotu zasiahol americký štát Texas. Uviedlo to Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

Hurikán dosiahol silu prvej kategórie a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou okolo 150 kilometrov za hodinu a výdatný dážď. Podľa televízie CNN sa na juhu Texasu ocitlo bez elektriny viac ako 250 000 domácností. Prírodný živel paralyzoval mesto Corpus Christi, kde okrem poškodil miestny prístav.

Texaský guvernér Greg Abbott vyhlásil pre viaceré okresy stav núdze. Záchranné práce sťažuje skutočnosť, že Texas patrí medzi americké štáty najviac postihnuté koronavírusovou pandémiou.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hurikán #Havajské ostrovy