Hrozí druhá vlna. Belgičania sa uzavrú do bublín

Spoločenský život Belgičanov sa znova výrazne okliešti. Od stredy bude musieť každá domácnosť obmedziť svoje kontakty maximálne na päť ľudí. V tejto bubline budú museť vydržať prinajmenšom nasledujúce štyri týždne, pričom vždy po siedmich dňoch sa krúžok ich blízkych osôb môže obmeniť.

28.07.2020 18:24
Belgicko koronavírus vláda opatrenia... Foto: ,
V Belgicku obnovujú prísne karanténne opatrenia.
debata (11)

Prikázaná spoločenská bublina pre Belgičanov nie je novinkou. Aj doteraz v nej žili, pravda, bola trojnásobne väčšia. Domácnosti sa mohli do utorka stýkať s pätnástimi osobami. Znižuje sa aj povolený počet účastníkov hromadných akcií. Vo vnútorných priestoroch sa môže zísť nanajvýš sto ľudí (namiesto doterajších 200) a vonku len 200 osôb (namiesto 400). Premiérka Sophie Wilmèsová oznámila sprísnenie koronavírusových opatrení v reakcii na nárast počtu nakazených v krajine z posledných dní. Zároveň varovala, že krajinu môže čakať druhá vlna celoštátnej karanténa, ak budú počty infikovaných aj naďalej strmo narastať. „Ak nedokážeme znížiť počet nakazených koronavírusom, bude to naše kolektívne zlyhanie,“ dodala Wilmèsová po rokovaní Národnej bezpečnostnej rady.

Predsedníčka vlády dôrazne odporučila všetkým, u ktorých je to možné, aby pracovali z domu. Taktiež na nákupy by mal chodiť len jeden člen domácnosti a obmedziť pobyt v supermarkete najviac na pol hodiny.

Od vypuknutia pandémie koronavírusu zaznamenalo Belgicko, ktoré má dvojnásobne viac obyvateľov ako Slovensko, vyše 66,5 tisíca prípadov nákazy. Je to asi tridsaťnásobne vyšší počet, než registruje Slovensko. Belgické úrady spájajú s chorobou COVID-19 viac ako 9 822 úmrtí. Na Slovensku sa vie o 23 fatálnych prípadoch.

Belgicko patrí ku krajinám, ktoré koronakrízu očividne nezvládli. Na milión obyvateľov tam podľa webu Worldometers zomrelo s ochorením COVID-19 až 30 847 ľudí. Vyššiu úmrtnosť spomedzi všetkých krajín sveta zaznamenal len trpasličí štát San Marino. Belgickí virológovia už otvorene hovoria o druhej vlne. Koncom minulého týždňa krajina hlásila priemerne dvesto nových prípadov, v pondelok už 299 a v utorok 402. „Epidémia sa znovu rozširuje,“ upozornila premiérka.

Najkritickejšia je situácia v prístavnom meste Antverpy a celej tamojšej provincii, na ktorú v poslednom období pripadá asi polovica všetkých nových prípadov odhalených v Belgicku. V druhom najväčšom meste platí od pondelka zákaz nočného vychádzania.

V Antverpách odteraz musia bary i reštaurácie zatvoriť svoje prevádzky najneskôr hodinu pred polnocou. Obyvatelia sa do svojich domovov musia vrátiť do 23.30 a znova ich môžu opustiť až o šiestej ráno.

Každý Antverpčan starší ako 12 rokov zároveň bude musieť vo verejných priestoroch nosiť rúško. V meste sú zakázané kontaktné a tímové športy.

„Buďte čo najviac doma,“ vyzvala guvernérka provincie Antverpy Cathy Berxová obyvateľov. Ľudí z iných oblastí Belgicka a cudzincov zas požiadala, aby do Antverp necestovali, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #pandémia #koronavírus