Vzácny autoportrét Rembrandta sa predal za 14,5 milióna libier

Vzácny autoportrét renesančného maliara Rembrandta van Rijna sa dnes na aukcii spoločnosti Sotheby's predal za rekordných 14,5 milióna libier. Ide o najvyššiu sumu, akú doteraz nejaký kupec za vlastnú podobizeň tohto velikána výtvarného umenia zaplatil, uviedla londýnska pobočka Sotheby's.

28.07.2020 23:08
Rembrandt Foto: ,
Autoportrét renesančného maliara Rembrandta
debata (1)

Na obraze z roku 1632 sa Rembrandt, ktorý mal vtedy 26 rokov, stvárnil v čiernych šatách s bielym čipkovaným golierom a klobúkom. Ide o jeden z iba troch maliarových autoportrétov v zbierkach súkromných majiteľov a dnes sa o neho uchádzalo šesť záujemcov. Jeho odhadovaná cena predstavovala 12 až 16 miliónov libier. Za 22,3 milióna libier sa dnes predal obraz od Joana Miróa.

Na aukcii sa v sieni Sotheby's dnes dražili diela pochádzajúce z piatich storočí dejín umenia, Rembrandtom počínajúc a Gerhardom Richterom alebo Banksym končiac. Britský streetartový umelec a aktivista Banksy do aukcie dal triptych, na ktorom sú znázornené záchranné vesty.

Ide o reakciu na migračnú krízu a Banksy chce výnos z aukcie, ktorý predstavuje 2,2 milióna libier, venovať jednej palestínskej nemocnici na Západnom brehu Jordánu. Odhadovaná cena olejomalieb bola 800-tisíc až 1,2 milióna libier.

Spoločnosť Sotheby'sa uviedla, že dve tretiny z dnes predávaných diel nikdy predtým v aukcii neboli a väčšina tých ostatných neboli k dispozícii na trhu s umením dve desiatky rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #autoportrét #Rembrant