Poľsko, Litva a Ukrajina sa zaviazali posilniť vzájomnú spoluprácu v regióne

Poľsko, Litva a Ukrajina v utorok oznámili vznik novej platformy, ktorej cieľom bude posilniť vzájomnú spoluprácu v oblastiach bezpečnosti, hospodárstva, politických záležitostí, ako aj boja proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP.

29.07.2020 07:20
debata (54)

Ministri zahraničných vecí týchto susediacich krajín sa stretli v meste Lublin na východe Poľska, kde predstavili trojčlenný formát s názvom Lublinský trojuholník. Okrem vzájomného partnerstva má tento projekt posilniť vzťahy týchto krajín s Európskou úniou a Severoatlantickou alianciou. AP pripomenula, že Poľsko a Litva – ako členské štáty oboch týchto zoskupení – podporujú snahy Ukrajiny o pripojenie sa k EÚ i NATO.

Šéfovia rezortov diplomacie Poľska, Litvy a Ukrajiny – Jacek Czaputowicz, Linas Linkevičius a Dmytro Kuleba – v spoločnom vyhlásení zdôraznili bezpečnostné hrozby pre región – týmto spôsobom odsúdili „agresiu“ Ruska na východe Ukrajiny a vyzvali Kremeľ, aby rešpektoval hranice Ukrajiny a jej územnú celistvosť.

Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba sa vyjadril, že ekonomická spolupráca má členom Lublinského trojuholníka – no najmä Kyjevu – pomôcť „naštartovať“ ich hospodárstvo po tom, ako ho koronavírusová kríza spomalila.

Podľa poľského ministra Czaputowicza uzatvorenie hraníc nie je riešením pandémie. „Žijeme vo svete vzájomnej závislosti, preto musíme spolupracovať,“ povedal. „Veríme, že také radikálne kroky ako zákaz cestovania do našej krajiny nebudú zavedené,“ vyjadril sa šéf poľskej diplomacie.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Litva #Ukrajina