USA hlásia najvyššiu dennú bilanciu úmrtí na koronavírus

Spojené štáty za posledných 24 hodín zaznamenali najvyššiu dennú bilanciu úmrtí za posledného dva a pol mesiaca. India je treťou najviac zasiahnutou krajinou sveta po USA a Brazílii. Koronavírus už údajne prekonala viac ako polovica ľudí žijúcich v chudobných štvrtiach v Bombaji. Vo svete sa koronavírusom SARS-CoV-2 infikovalo už vyše 16,6 milióna ľudí, takmer 660-tisíc z nich v súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo.

29.07.2020 06:22 , aktualizované: 23:17
brazília koronavírus dezinfekcia Foto: ,
Zamestnanec vlády dezinfikuje štátnu školu ako opatrenie proti šíreniu koronavírusu v brazílskej štvrti Taguatinga v Brazílii.
debata (124)

23:15 Vo Francúzsku za uplynulých 24 hodín pribudlo 1392 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast za viac ako mesiac. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzske ministerstvo zdravotníctva.

Celkový počet infikovaných v krajine tak vzrástol na 185 196. Medzi obyvateľmi sa už objavili obavy z možnej druhej vlny pandémie koronavírusu, ministerstvo avšak tento scenár zatiaľ odmieta.

22:52 V Spojených štátoch zomrelo na ochorenie Covid-19 spôsobované novým koronavírusom celkovo vyše 150-tisíc ľudí. Informovala o tom v stredu krátko po 22.00 h SELČ tlačová agentúra AFP, ktorá citovala údaje americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Pandémiou najhoršie postihnutá krajina na svete oznámila svoje prvé úmrtie súvisiace s nákazou koronavírusom koncom februára a teraz má zaznamenaných celkovo vyše 4,38 milióna prípadov infekcie, dodala univerzita so sídlom v meste Baltimore.

21:18 Indická vláda uvoľňuje niektoré obmedzenia, ktoré predtým zaviedla v súvislosti s bojom proti novému koronavírusu. Rozhodla sa tak aj napriek prudkému nárastu nových prípadov počas uplynulého mesiaca.

Vláda zrušila nočný zákaz vychádzania a od budúceho týždňa budú môcť otvoriť posilňovne. Školy či kiná zostanú zatvorené minimálne do konca augusta. Krajina od vypuknutia pandémie zaregistrovala viac ako 1,5 milióna infikovaných, čo je tretí najvyšší počet spomedzi ostatných krajín sveta. Pred ňou sú len Spojené štáty americké a Brazília. India tiež hlási celkovo viac ako 34 500 mŕtvych.

20:47 Stovky ľudí, nakazených novým druhom koronavírusu na výletnej lodi Diamond Princess, ktorá od 3. februára viac ako dva týždne z karanténnych dôvodov kotvila v prístave japonského mesta Jokohama, sa s najväčšou pravdepodobnosťou infikovali od jediného pasažiera. Vyplýva to z analýzy vedcov z japonského ústavu infekčných chorôb zverejnenej v odbornom periodiku PNAS, informovala v stredu agentúra AFP.

Na palube lode Diamond Princess sa nachádzalo približne 3700 ľudí. Koronavírusom sa nakazilo 712 osôb a sedem na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 zomrelo.

19:58 Bosna a Hercegovina za posledný deň zaznamenala rekordných 383 novo nakazených koronavírusom, desať ľudí s ochorením Covid-19 zomrelo. Medzi mŕtvymi je aj minister pre záležitosti veteránov Salko Bukvarevič (18:35), uviedla dnes televízia N1. Krajina zažíva druhú vlnu epidémie, ktorá svojou intenzitou vysoko prevyšuje tú z tohtoročnej jari.

Koronavírus bol v krajine s 3,3 miliónmi obyvateľov potvrdený už u 11 129 ľudí, z ktorých 316 komplikáciám sprevádzajúcich Covid-19 podľahlo. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie eviduje Bosna teraz bezmála 100 nakazených na 100-tisíc obyvateľov, čo je jeden z najhorších pomerov v celej Európe.

19:39 Za ďalšie ohnisko nákazy koronavírusu v Austrálii bolo vyhlásené Sydney, metropola štátu Nový Južný Wales. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica ORF.

Susedný austrálsky štát Queensland zaviedol v dôsledku tejto skutočnosti pre návštevníkov zo Sydney a jeho okolia viaceré obmedzenia, uviedla queenslandská premiérka Annastacia Palaszczuková. Hranice Queenslandu budú pre obyvateľov Sydney od soboty zatvorené a ľudia vracajúci sa zo Sydney do Queenslandu budú musieť podstúpiť dvojtýždňovú karanténu. Sydney, v ktorom žije viac ako 5,2 milióna obyvateľov, hlásilo za posledných 24 hodín 19 nových prípadov nákazy.

19:07 Moslimskí veriaci začali v stredu v saudskoarabskom mesta Mekka tradičnú posvätnú púť hadždž, ktorá sa pre pandémiu nového koronavírusu tento rok koná s výrazne menšou účasťou pútnikov. Informovala o tom agentúra DPA.

Za normálnych okolností sa na tejto púti každoročne zúčastňuje približne 2,5 milióna moslimov z celého sveta. Tento rok ale saudskoarabské kráľovstvo obmedzilo účasť len na približne 1000 pútnikov, ktorými navyše musia byť občania Saudskej Arábie alebo ľudia žijúci na jej území. Miestne média ale uvádzajú, že účasť napokon úrady povolili až 10-tisíc takýmto pútnikom, píše agentúra AFP.

18:59 Koronakríza mala výrazný negatívny vplyv na polročné výsledky talianskeho módneho koncernu Prada. Tržby v prvých 6 mesiacoch medziročne padli o 40 % na 938 miliónov eur. Prada zaznamenala čistú stratu 180 miliónov eur po zisku 155 miliónov eur v rovnakom období vlani. Prevádzková strata (EBIT) dosiahla 83 miliónov eur.

Zatiaľ čo obchody v mnohých krajinách museli byť pre pandémiu koronavírusu zatvorené, internetový predaj zaznamenal trojciferný nárast. Koronakríza prerušila veľmi pozitívny rastový trend Prady. „Sme však presvedčení, že pandémia sa dostane pod kontrolu a že do konca roka sa vrátime k rastu,“ uviedol šéf Prady Patrizio Bertelli.

18:35 Vo veku 53 rokov zomrel v stredu bosniansky minister pre záležitosti veteránov Salko Bukvarevič, u ktorého predtým potvrdili nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štátnu televíziu BHRT.

Minister bol hospitalizovaný pre zdravotné komplikácie spôsobených vírusom a od pondelka bol napojený na pľúcnu ventiláciu. Bosna a Hercegovina, ktorá má približne 3,5 milióna obyvateľov, podľa AFP zaznamenala približne 11-tisíc prípadov nákazy koronavírusu a viac ako 300 ľudí v spojitosti s ochorením Covid-19, ktoré vírus vyvoláva, zomrelo.

16:18 Koronavírusu podľahol v Nemecku každý piaty hospitalizovaný pacient. Potvrdil to tím vedcov kolínskych kliník v štúdii zverejnenej v odbornom časopise The Lancet Respiratory Medicine, informovala v stredu agentúra AFP. Na mieru úmrtnosti mali veľký vplyv vek, prechádzajúce ochorenia a to, či musel byť pacient napojený na pľúcnu ventiláciu. V tomto prípade sa úmrtnosť zvýšila až na 53 percent. Úmrtnosť pacientov, ktorí umelú pľúcnu ventiláciu nepotrebovali, predstavovala 16 percent. Až 72 percent pacientov starších než 80 rokov, ktorí boli napojení na ventiláciu, zomrelo na ochorenie COVID-19.

Na pľúcnu ventiláciu bolo napojených celkovo 1 727 z 10 02­1 pacientov. Priemerný vek pacientov, ktorí potrebovali nemocničnú starostlivosť, bol 72 rokov. Vo veku 18–59 rokov bolo 29 percent ľudí, ktorí sa dostali s koronavírusovým ochorením do nemocníc. Hospitalizovaní pacienti s COVIDom-19 najčastejšie trpeli podľa štúdie vysokým krvným tlakom (53 percent), cukrovkou (28 percent), srdcovou arytmiou (27 percent), zlyhaním obličiek (23 percent), zlyhaním srdca (20 percent), chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (14 percent) a obezitou (šesť percent), píše denník Die Welt. V nemocniciach na koronavírus SARS-CoV-2 zomrelo 25 percent hospitalizovaných mužov a 19 percent žien.

14:40 Taliansky parlament schválil v stredu predĺženie výnimočného stavu v krajine v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu do 15. októbra. Vláde to poskytne viac možností v boji proti šíreniu nákazy, informovala agentúra AFP. Núdzový stav je zameraný predovšetkým na zrýchlenie rozhodovania úradov, ktorým dáva mimoriadne právomoci v čase prírodných pohrôm a ďalších kríz. Taliansko bolo prvou európskou krajinou, ktorú zasiahla koronavírusová kríza, a na jeho ekonomike sa vážne podpísali viac než dva mesiace trvajúce prísne karanténne opatrenia, uvoľňované od mája po poklese počtov nakazených.

13:52 Japonsko zaznamenalo po prvý raz viac ako 1000 nových prípadov nákazy koronavírusom za jeden deň. Informovali o tom v stredu miestne médiá, podľa ktorých v krajine za uplynulých 24 hodín potvrdili 1 002 novoinfi­kovaných, z toho 250 v hlavnom meste Tokio, píše agentúra DPA. Po tom, ako dosiaľ výrazný nárast prípadov evidovalo najmä Tokio, hlásia rekordné prírastky aj iné veľké metropoly, napríklad Osaka (+221), a tiež prefektúra Aiči (+167), uviedla verejnoprávna televízia NHK. Počet nových prípadov v Tokiu znova stúpa od zrušenia celoštátneho núdzového stavu z 25. mája. V stredu ich z hlavného mesta hlásili 250. Tokio tým dosiaľ potvrdilo 11.861 prípadov nákazy, z nich približne polovicu tento mesiac. Vedenie mesta z tohto dôvodu nedávno vyhlásilo najvyšší stupeň varovania.

12:59 Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová v stredu upozornila, že v niektorých európskych krajinách spôsobuje obavy nárast prípadov infekcie koronavírusom, zapríčinený predovšetkým „uspokojením sa a nedbanlivosťou“ verejnosti, ktorá nedodržiava pravidlá osobnej hygieny. Informovala o tom agentúra AP. O svojom rodnom Cypre Kyriakidesová povedala, že je znepokojená lokalizovaným nárastom nákazy COVID-19, ktorej pôvodný zdroj sa úradom doposiaľ nepodarilo vypátrať. Podľa eurokomisárky tento nárast ukazuje, že časť obyvateľstva nedodržiava postupy týkajúce sa ochrany zdravia a bezpečnosti. Opätovnému nárastu infekcií sa dá vyhnúť, ak budú ľudia ostražití, zdôraznila.

12:48 Od 1. augusta sa v Maďarsku menia pravidlá návratu jeho občanov z rizikových krajín, teda krajín označených žltou a červenou farbou. Ak sa chcú navrátilci dostať z povinnej karantény skôr než po dvoch týždňoch, musia si sami zaplatiť dva testy na koronavírus, informovalo v stredu internetové vydanie denníka Népszava. Denník pripomína, že doposiaľ takéto testovanie hradil štát. Príslušný vládny orgán o tom obvodných lekárov obežníkom informoval v utorok. Lekári už nemôžu teda objednávať PCR-testy od záchrannej služby, ale majú pacientov informovať, kde im tieto testy za úhradu urobia.

10:51 V Rusku stúpol počet potvrdených prípadov za posledných 24 hodín o 5 475 na celkovo 828 990 nakazených osôb, informovalo v stredu tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS. Ochoreniu COVID-19 tu podľahlo za posledných 24 hodín 169 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 13 673. Počet vyliečených pacientov sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 8116 a dosiahol 620.333, čo predstavuje 74,8 percenta zo všetkých nakazených.

10:03 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1 022 na celkovo 67 597, informovala v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Podľa nej ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 21 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1 650. Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 37 394 ľudí. Karanténne opatrenia na Ukrajine platia zatiaľ do 31. augusta, dodal Ukrinform.

9:40 Na Slovensku pribudlo v utorok 41 potvrdených prípadov infekcie koronavírusu. Najviac hlásia z hlavného mesta. Laboratóriá vykonali 2 296 testov. Viac v tomto článku.

9:07 Hongkong je na pokraji „rozsiahleho“ rozšírenia koronavírusu, ktoré by mohlo ochromiť nemocnice, uviedla v stredu najvyššia predstaviteľka mesta Carrie Lamová, zatiaľ čo tamojšie úrady zaviedli doteraz najprísnejšie karanténne opatrenia. Od stredy musí všetkých 7,5 milióna obyvateľov na verejnosti nosiť rúška. Reštaurácie budú môcť ponúkať len jedlo so sebou. Stretnúť sa na verejnosti budú môcť len dvaja ľudia z rôznych domácnosti a ak pravidlo porušia, hrozí im pokuta do výšky 625 dolárov.

Najnovšie opatrenia sú snahou spomaliť prudký nárast nových prípadov ochorenia. Od začiatku júla v Hongkongu zaznamenali vyše 1 000 nových prípadov, čo je viac ako 40 percent celkových prípadov, odkedy sa vírus do tohto mesta dostal. Už šiesty deň hlási Hongkong vyše 100 nových prípadov denne.

8:14 Viac ako polovica ľudí, ktorí žijú v chudobných štvrtiach v indickej metropole Bombaj, už údajne prekonala koronavírus. Podľa agentúry AFP to vyplýva z testov protilátok u náhodnej vzorky obyvateľov Bombaja. India je čo do počtu prípadov ochorenia Covid-19 treťou najhoršie postihnutou krajinou sveta po Spojených štátoch a Brazílii. Potvrdených prípadov registrujú indické úrady takmer 1,5 milióna. Experti sa však domnievajú, že počet infikovaných je v Indii s 1,3 miliardami obyvateľov podstatne vyššia, pretože krajina robí len málo testov.

7:33 V Nemecku za uplynulý deň pribudlo 684 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Ďalších šesť pacientov v súvislosti s ochorením Covid-19 za uplynulých 24 hodín zomrelo. Podľa údajov inštitútu Roberta Kocha sa doteraz vírusom SARS-CoV-2 v Nemecku nakazilo 206 926 ľudí a 9 128 chorých zomrelo. Približne 191 300 pozitívne testovaných ale už chorobu prekonalo. Reprodukčné číslo v Nemecku podľa inštitútu naposledy činilo 1,25. To znamená, že každý chorý vírusom v priemere nakazí o niečo viac než jedného ďalšieho človeka.

6:50 Čína v stredu oznámila 101 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom 98 z nich je výsledkom domáceho prenosu. Informovala o tom agentúra DPA. V provincii Sin-ťiang na západe Číny, ktorá je už dlhší čas jedným z nových ohnísk nákazy v krajine, zaznamenali v stredu ďalších 89 infikovaných, čo je v porovnaní s uplynulými dňami prudký nárast.

Provincia Liao-ning na severovýchode Číny informovala o ôsmich nových nakazených. Zdravotným úradom tejto provincie sa podarilo zistiť, že ohniskom nákazy je továreň na spracovanie rýb a morských plodov v prístavnom meste Ta-lien.

6:22 Kosovská vláda v utorok opätovne zaviedla väčšinu z obmedzení pohybu zameraných na zníženie rizika prenosu koronavírusu. Zakázanými sú tak odteraz napríklad náboženské obrady, informovala agentúra AP. Podľa nariadenia vlády sú na kosovských námestiach či v parkoch zakázané aj verejné zhromaždenia, vrátane tradičných rodinných obradov, i stretnutia viac ako piatich ľudí. Reštaurácie, kaviarne a nočné kluby musia byť zatvorené v čase od 22.30 h do 05.00 h.

Občania z okolitých balkánskych krajín, v ktorých rovnako ako v Kosove došlo v ostatnom čase k nárastu nových prípadov nákazy, sa musia pri návšteve Kosova preukázať negatívnym testom na koronavírus. Kosovo dosiaľ zaznamenalo 7652 potvrdených prípadov nákazy a 192 súvisiacich úm­rtí.

6:00 Spojené štáty v noci na stredu oznámili, že za posledných 24 hodín zaznamenali 1 592 nových úmrtí na koronavírus, čo je najvyššia denná bilancia úmrtí za posledného dva a pol mesiaca. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, o ktorých informovala agentúra AFP. Podľa tohto zdroja evidujú v USA za posledných 24 hodín aj viac ako 60 000 nových prípadov koronavírusovej nákazy.

Za takejto epidemiologickej situácie sa prezident USA Donald Trump opäť vracia k šíreniu vedecky nepotvrdených hypotéz, že účinnou liečbou na koronavírus je podanie hydroxychlorochínu používaného proti malárii, konštatovala agentúra AP. Trumpov návrat k pravidelným brífingom o počtoch nakazených a reakcii úradov na vývoj epidemiologickej situácie v USA experti spájajú s jej celkovým zhoršením, konštatovala agentúra AFP. Obzvlášť znepokojujúci je vývoj epidémie v južných štátoch Kalifornia, Florida či Texas. Ako ďalší dôvod obnovenia týchto brífingov sa však uvádza aj snaha Trumpovho tímu zvrátiť pokles jeho popularity v čase, keď do prezidentských volieb zostáva necelých sto dní.

Ako rýchlo sa zvyšuje počet úmrtí na koronavírus. Sledujte narastajúci graf.


Za mimoriadnych opatrení začína dnes v Saudskej Arábii veľká moslimská púť do Mekky. Týchto piatich dní intenzívnych modlitieb by sa za normálnych okolností zúčastnilo zhruba 2,5 milióna moslimov z celého sveta, tento rok ale kráľovstvo kvôli koronavírusu stanovilo limit na 10 000 ľudí žijúcich v krajine. Dve tretiny z nich budú cudzinci s pobytom v Saudskej Arábii, zvyšní budú miestni občania.

Podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa sa nákaza koronavírusom v Saudskej Arábii potvrdila už u viac než 270 000 ľudí a vyše 2 700 chorých zomrelo. Skôr v tomto roku vláda dočasne zakázala menšie púte umra a zaviedla takmer tri mesiace trvajúci zákaz vychádzania v Mekke, uzavrela mešity počas pôstneho mesiaca ramadánu a obmedzila ekonomické aktivity.

Veľkú púť (hadždž) má vykonať aspoň raz za život každý moslim, ak mu to zdravie a finančná situácia dovolí. Inak má za seba do Mekky aspoň vyslať zástupcu. Pevne stanovené niekoľkodňové rituály počas nej majú symbolizovať základné koncepty islamu – vieru, pokoru, bratstvo a jednotu. Hoci rozhodnutie o obmedzení tohtoročnej účasti sa očakávalo, v 90-ročnej histórii Saudskej Arábie je bezprecedentné.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus