Taliansko: Menej núdze, dlhší núdzový stav

Keby to urobil Viktor Orbán, tak by ho kritici rozniesli na kopytách ako diktátora, keď to urobí Giuseppe Conte, tak je to v poriadku? Taliansky premiér, ktorému v stredu parlament odobril predĺženie stavu núdze, si od radikálnej pravice musel vypočuť výčitky, že je to on, kto zneužíva pandémiu koronavírusu na upevnenie svojej moci, a nie predseda maďarskej vlády.

30.07.2020 06:50
Giuseppe Conte COVID
Taliansky premiér Giuseppe Conte si nasadzuje rúško. Autor: Roberto Monaldo, SITA/AP
debata (1)

Príklad z Budapešti, kde si vláda najskôr nechala v parlamente schváliť núdzový stav na neobmedzený čas a po troch mesiacoch sa mimoriadnych právomocí sama vzdala, vytiahla proti Conteho stredoľavicovému kabinetu Giorgia Meloniová, líderka opozičnej krajne pravicovej strany Bratia Talianska. "Maďarsko so svojím ,strašidelným' Orbánom zrušilo núdzový stav pred mesiacom a pol,“ citoval ju portál ilGiornale.it. "Ak žiadna európska krajina nepredĺžila núdzový stav, prečo to má spraviť Taliansko?“ položila rečnícku otázku.

Podobne sa pýtal aj Matteo Salvini, Conteho bývalý vicepremiér, ktorý so svojou radikálne pravicovou stranou Liga pred rokom odišiel do opozície. "Ste jediný v Európe, kto chce predĺžiť núdzový stav. Buď tomu nerozumejú všetci ostatní, alebo vy. Čísla naznačujú, že druhá možnosť je správna. Núdzový stav nemožno predĺžiť bez toho, aby bola núdzová situácia,“ povedal Salvini, ktorý bagatelizovaním koronakrízy v jej začiatkoch stratil postavenie najpopulárnejšieho talianskeho politika a preferencie jeho Ligy od zimy klesli o osem percentuálnych bodov na súčasných 26.

Taliansko zaviedlo núdzový stav 31. januára, po tom, čo sa v Ríme potvrdili prvé dva prípady nákazy koronavírusom. Mimoriadne právomoci mali Conteho vláde vypršať v posledný júlový deň. Senát a v stredu aj poslanecká snemovňa ale núdzový stav predĺžili až do 15. októbra. A to napriek tomu, že Taliansko, kde vírus doteraz zabil viac ako 35-tisíc ľudí, je po brutálnej jarnej vlne pandémie už z najhoršieho von­ku.

Kým v najtragickejší deň koronakrízy, 27. marca, zaznamenali v Taliansku až 919 obetí na životoch, v utorok pribudlo 11 nových úmrtí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je v súčasnosti 40 pacientov s ochorením COVID-19, čo je stonásobný pokles oproti začiatku apríla, keď lekári boli nútení selektovať, koho z najvážnejších prípadov majú napojiť na ventilačný prístroj a koho nechajú zomrieť.

„Predĺženie je nevyhnutné,“ citovala v stredu Conteho agentúra ANSA. Premiér rázne odmietol Meloniovej tvrdenie, že jeho kabinetu ide len o vlastné zdravie a nie o zdravie Talianov, lebo podľa nej je všeobecne známe, že krízový manažment v čase koronakrízy všade vo svete prináša vláde politické body. Osobitne sa ohradil voči obvineniu, že predĺžením núdzového stavu chce potláčať slobodu.

„Aj keď sa krivka nákazy a jej dosah na národné zdravotnícke služby výrazne znížili, čo je povzbudzujúce, čísla nám hovoria, že vírus sa v našej krajine naďalej šíri,“ uviedol Conte v deň, keď k doteraz potvrdeným bezmála 250-tisíc prípadom nákazy koronavírusom pribudlo ďalších 181. „Medzinárodná situácia je naďalej znepokojujúca a to, čo sa deje v okolitých krajinách, nás núti k ostražitosti,“ do­dal.

Premiér tiež požiadal opozičných vodcov, aby na sociálnych sieťach nešírili poplašné správy, že vláda má v úmysle od prvého augusta znovu zaviesť plošnú karanténu. "Nie je to pravda,“ zdôraznil. Právo vydávať záväzné vládne dekréty podľa Conteho potrebuje jeho kabinet na to, aby mohol naďalej pružne reagovať na vývoj pandémie.

V Taliansku od marca až do začiatku mája platila jedna z najprísnejších plošných karantén v Európe. Drakonické opatrenia tvrdo postihli ekonomiku, ktorá sa podľa prognóz tento rok prepadne o viac ako 11 percent. Na druhej strane Európska únia pririekla Taliansku najväčší diel z fondu obnovy, z ktorého má krajina dostať až 209 miliárd eur. Toto gesto solidarity ešte posilnilo postavenie proeurópskeho premiéra Conteho, ktorý s vyše päťdesiatpercentnou podporou suverénne vedie rebríček popularity talianskych politikov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Giuseppe Conte #Mateo Salvini #koronavírus