Pompeo má v auguste navštíviť Česko a ďalšie tri európske krajiny

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo by mal v dňoch 11. a 12. augusta navštíviť Českú republiku, kde odštartuje svoje európske turné. S odvolaním sa na dôveryhodný zdroj o tom vo štvrtok informoval internetový server Lidovky.cz.

30.07.2020 20:52
Mike Pompeo / Donald Trump / Foto: ,
Vpravo americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo
debata (22)

Spojené štáty chcú Pompeovu návštevu podľa portálu spojiť so spomienkou na oslobodenie počas 2. svetovej vojny či koniec totality v roku 1989, uviedol nemenovaný zdroj. Súčasťou tém, ktoré bude chcieť Pompeo v Európe otvárať, bude zrejme aj nová digitálna infraštruktúra 5G.

O prípravách na cestu šéfa diplomacie USA hovoril v stredu s českým premiérom Andrejom Babišom americký veľvyslanec v Prahe Stephen B. King. Babiš s Pompeom rokoval telefonicky už začiatkom mája v období núdzového stavu vyhláseného v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19.

Vo februári rokoval s Pompeom o kybernetických hrozbách a spoločnej armádnej misii český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

Pompeo, ktorý bol v rokoch 2017 a 2018 riaditeľom Ústrednej spravodajskej služby (CIA), dlhodobo upozorňuje na obavy z čínskeho technologického gigantu Huawei, ktorý sa spája s špionážnymi aktivitami.

Pompeo by mal po Česku navštíviť aj Slovinsko, Rakúsko a Poľsko.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ČR #Mike Pompeo