Salvini zatvoril prístavy. Pôjde pred súd

Pred rokom bol ako vicepremiér a minister vnútra najpopulárnejším politikom Talianska a robil si nádeje, že predčasné voľby ho vynesú na čelo vlády. Odvtedy to s Matteom Salvinim ide dolu vodou. Jeho radikálne pravicová strana Liga skončila v opozícii a za dvanásť mesiacov prišla o tretinu voličov. Kapitána, ako znie jeho prezývka, navyše na jeseň čakajú dva súdne procesy. Za zneužitie právomocí a obmedzovanie osobnej slobody mu hrozí až pätnásť rokov väzenia.

30.07.2020 22:19
Salvini Foto: ,
Bývalý taliansky minister vnútra Matteo Salvini odchádza zo Senátu pred hlasovaním o jeho odobratí poslaneckej imunity 30. júla 2020 v Ríme
debata (41)

Zelenú Salviniho trestnému stíhaniu dala vo štvrtok večer horná komora parlamentu. Senátori ho tesným pomerom hlasov 149 ku 141 vydali do rúk spravodlivosti. Súd v Palerme má preskúmať kauzu týkajúcu sa jeho protiimigračnej politiky, ktorú presadzoval ako minister vnútra od júna 2018 do septembra 2019. Konkrétne ide o prípad, keď vlani v auguste tri týždne odmietal povoliť vylodenie 164 migrantov zo záchranárskej lode španielskej mimovládnej organizácie Open Arms v sicílskom prístave. V inej podobnej kauze prišiel Salvini o imunitu už vo februári. Súd v Katánii ale pre pandémiu koronavírusu odložil proces na október.

Urobil by to znova

„Som hrdý na to, že som bránil Taliansko. Urobil by som to znova a urobím to znova, pretože migračná vlna tento mesiac je šesťkrát väčšia, než bola pred rokom, keď bola Liga vo vláde,“ vyhlásil Salvini podľa agentúry ANSA.

So svojou stranou Salvini z vlády odišiel pred rokom, keď inicioval predčasné voľby, v ktorých chcel zúročiť svoje vtedy stúpajúce preferencie. Voľby sa ale nekonali, pretože Salviniho koaličný partner uzavrel nové spojenectvo so stredoľavicovou opozíciou.

Po nástupe do úradu ministra vnútra v júni 2018 presadil Salvini prísnu protiimigračnú politiku, ktorú mnohí Taliani vítali, pretože ich krajina vtedy čelila masovej migračnej vlne z Afriky. Uzatváraním prístavov si ale Kapitán vyslúžil aj ostrú kritiku, pretože migranti utekajúci pred násilím a biedou z Afriky museli tráviť celé týždne v nehumánnych podmienkach na palubách lodí.

Salvini vlani povolil vylodenie migrantov až po tom, čo krajiny EÚ sľúbili, že si utečencov rozdelia. Vodca Ligy sa chce na súde obhajovať argumentom, že uzatváranie prístavov nebolo len jeho osobné rozhodnutie, ale že ho odobril aj vtedajší i súčasný premiér Giuseppe Conte. Nová stredoľavicová vláda už prístavy migrantom z politických dôvodov neuzatvára. Pravda, počas vrcholiacej koronavírusovej pandémie prijímanie utečencov obmedzila a umiestňovala ich do karantény na trajekt kotviaci pri brehoch Sicílie.

S príchodom leta migračná vlna opäť zosilnela, čo môže byť voda na mlyn radikálnej pravice. Salvini počas koronakrízy stratil veľa stúpencov. Tento obratný populista pre karanténne opatrenia prišiel o svoju hlavnú zbraň, keď musel obmedziť verejné vystúpenia. Navyše u mnohých stratil kredit, keď zo začiatku pandémie zľahčoval jej dosah a posmieval sa varovným hlasom, ktoré volali po prísnej karanténe.

Hra o politickú budúcnosť

Za zbavenie imunity sa Salvini kolegom senátorom s ironickým úškrnom poďakoval. „Ďakujem všetkým, ktorí ma posielate pred súd, pretože mi dávate veľký darček. Do súdnej siene vojdem s vysoko vztýčenou hlavou a rovným chrbtom.“

Bývalý vicepremiér vyjadril presvedčenie, že na procese očistí svoje meno a preferencie jeho strany stúpnu aspoň o desať percentuálnych bo­dov.

V súdnej sieni bude Salvini hrať o svoju politickú budúcnosť. V prípade, že ho súd pošle do väzenia, môže dopadnúť ako svojho času expremiér Silvio Berlusconi, ktorý ako súčasť trestu dostal aj viacročný zákaz vykonávania volenej funkcie. Na druhej strane ale rozruch okolo jeho osoby mu môže pomôcť. „Momentálne bol o Salviniho iba malý mediálny záujem. Rozhodnutie zbaviť ho imunity na neho znova upriami pozornosť,“ povedal pre agentúru AFP analytik Franco Pavoncello. „Tí, ktorí ho poslali pred súd v snahe spôsobiť mu politické problémy, ho možno namiesto toho vysunuli do popredia,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Senát #Matteo Salvini #poslanecká imunita