Súd zrušil trest smrti útočníkovi z bostonského maratónu

Americký federálny odvolací súd v piatok zrušil trest smrti pre Džochara Carnajeva, ktorý bol odsúdený za útok na bostonský maratón v apríli 2013, pri ktorom zomreli traja ľudia a vyše 260 ďalších bolo zranených. Informovala o tom agentúra Reuters.

01.08.2020 06:00
debata (8)

Útok pripravil Džochar Carnajev spolu so svojím starším bratom Tamerlánom. Súrodenci čečenského pôvodu v USA žili niekoľko rokov. V cieli medzinárodného bostonského maratónu explodovali dve amatérsky vyrobené bomby ukryté vo vreciach. V dôsledku výbuchov zomreli traja ľudia vrátane osemročného chlapca a 264 osôb bolo zranených.

Tamerlán bol o niekoľko dní neskôr zabitý pri prestrelke s políciou, Džochar bol ťažko zranený, chytili ho a neskôr odsúdili. Carnajev po zatknutí vyhlásil, že sa necíti byť vinný a že útok bol pomstou za americkú inváziu do Afganistanu a Iraku.

Odvolací súd body, v ktorých bol Carnajev odsúdený, potvrdil, ale nariadil, aby sa konal nový súd, kde by sa rozhodovalo len o výške trestu. Carnajevov právnik nové rozhodnutie federálneho súdu podľa Reuters nekomentoval.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Džochar Carnajev #Bostonský maratón