Toxický dym z prírodných požiarov trápi obyvateľstvo na Sibíri

Prírodné požiare, ktoré už niekoľko týždňov sužujú Rusko, predstavujú čoraz väčšie riziko pre zdravie obyvateľstva. Sibírske mesto Jakutsk v sobotu varovalo svojich obyvateľov pred šíriacim sa toxickým dymom, informuje tlačová agentúra DPA.

01.08.2020 15:06
požiar Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (33)

Severný vietor prináša dym do tohto mesta, kde žije takmer 270 000 obyvateľov. Jakutsk sa nachádza približne 4800 kilometrov východne od Moskvy.

Toxický dym zo zničujúcich požiarov vlani spôsobil mnohým Sibírčanom niekoľko týždňov trvajúce trápenie. Znečistené ovzdušie škodilo najmä starším ľuďom, z ktorých mnohí ochoreli.

Tohtoročné prírodné požiare sa väčšinou nachádzajú ďaleko od obývaných oblastí, hoci ruské médiá priniesli správu, že živel sa presúva nebezpečne blízko menších sídiel.

Lesnícke úrady v sobotu oznámili, že hasiči bojujú s 58 prírodnými požiarmi na celkovej rozlohe viac než 70 000 hektárov.

Do tejto bilancie však spadajú iba požiare, ktoré sa hasiči usilujú dostať pod kontrolu. Niektoré požiare zúria vo veľmi odľahlých regiónoch a úrady nezasahujú, keďže nepredstavujú pre ľudí riziko. Nasadených je zhruba 2700 hasičov.

Sibír zažíva v uplynulých týždňoch nezvyčajne teplé počasie. V meste Verchojansk, ktoré sa nachádza nad polárnym kruhom a je považované za jednu z najchladnejších obývaných oblastí na svete, namerali v júni rekordných 38 stupňov Celzia.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #požiar #Sibír