Bezpečnostné sily údajne zabili vysokopostaveného člena afganskej vetvy IS

Špeciálne jednotky údajne zabili vysokopostaveného člena afganskej vetvy extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý bol podozrivý z prípravy viacerých útokov na civilné a vojenské ciele. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

02.08.2020 12:52
debata (1)

Afganské Národné riaditeľstvo bezpečnosti (NDS) uviedlo, že špeciálne jednotky Assadulláha Urakzaja zabili pri meste Džalálábád, ktoré je metropolou východoafganskej provincie Nangarhár. Ďalšie informácie o bezpečnostnej operácii, ktorá viedla k zneškodneniu Urakzaja afganské úrady neposkytli.

Afganská vetva IS je známa ako Islamský štát v Chorasáne (IS-K). Afganské úrady vlani v novembri deklarovali, že IS-K bol Nangarháre úplne porazený. Ide o jednu z kľúčových provincií, kde sa islamisti už v roku 2015 pokúšali vybudovať svoju baštu. Odvtedy sa IS-K prihlásil k zodpovednosti za celý rad bombových útokov v Afganistane.

Afganská vláda prepustila ďalších 317 členov Talibanu

Afganská vláda prepustila od piatka 317 členov militantného hnutia Taliban, informovala v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady. Celkový počet talibov prepustených z väzenia tak dosiahol 4917.

Zmienených 317 talibov patrí ku skupine 500 väzňov, ktorí nie sú na dohodnutom zozname a ktorých nariadil prepustiť v piatok prezident Ašraf Ghaní na znak dobrej vôle. Ghaní povedal, že podľa ústavy nemá právomoc prepustiť zvyšných 400 väzňov zo zoznamu, ktorý predložil Taliban, a to z dôvodu ich účasti na závažných trestných činoch. Chce však zvolať tradičnú radu starších (Lója džirga), ktorá by mala o osude väzňov rozhodnúť.

Taliban tento krok označil za „prekážku v dosiahnutí mieru“ a uviedol, že na začatie mierových rokovaní bude akceptovať len prepustenie väzňov z už dohodnutého zoznamu.

Taliban ohlásil v utorok trojdňové prímerie s tým, že bude platiť od piatka – začiatku moslimského sviatku obetovania íd al-adhá. Taliban a USA podpísali 29. februára historickú dohodu, ktorá počíta s tým, že Washington do budúceho roka stiahne všetkých svojich vojakov z Afganistanu, ale žiada za to bezpečnostné záruky.

Afganská vláda by mala v súlade s dohodou prepustiť 5000 zadržiavaných členov Talibanu a vzbúrenci zase 1000 zajatých príslušníkov bezpečnostných síl. Hovorca Talibanu vo štvrtok potvrdil prepustenie posledných väzňov zo sľubovanej tisícky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Islamský štát #IS