Niekoľkých predstaviteľov prístavu v Bejrúte umiestnili do domáceho väzenia

Vyšetrovatelia utorkového smrtiaceho výbuchu v prístave libanonskej metropoly Bejrút sa zamerali na možné zanedbanie pri skladovaní 2750 ton vysoko výbušného priemyselného hnojiva na nábreží a vláda nariadila domáce väzenie niekoľkým predstaviteľom prístavu. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP.

06.08.2020 09:00 , aktualizované: 13:59
Libanon Bejrút výbuchy Foto: ,
Vojenský vrtuľník vylieva vodu z vaku na budovy po masívnych výbuchoch v prístave v libanonskom hlavnom meste Bejrút 5. augusta 2020
debata (13)

Do krajiny začala letecky prichádzať pomoc a libanonskí lídri sa snažia poradiť si s rozsiahlymi škodami po mohutnej explózii, ale aj so šokom obyvateľov. Podľa ministerstva zdravotníctva zahynulo 135 ľudí a ďalších približne 5000 utrpelo zranenia.

Vo verejnosti narastá hnev proti vládnucej elite, ktorú obviňujú z chronicky zlého spravovania krajiny a z nezodpovednosti, lebo viedli až k takejto katastrofe. Správa prístavu v Bejrúte a colný úrad sú notoricky známe ako jedny z najskorumpo­vanejších a najvýnosnejších inštitúcií v Libanone, kde sa pri moci striedajú rôzne frakcie a politici, aj z hnutia Hizballáh.

VIDEO: Bolo to niečo mimoriadne, hovorí Ján Kubiš, osobitný koordinátor OSN pre Libanon.

Video

Vyšetrovanie sa sústreďuje na to, ako sa mohlo stať, že 2750 ton dusičnanu amónneho, vysoko výbušnej chemikálie používanej v hnojivách, bolo v zariadení uskladnených šesť rokov, a prečo sa s tým nič neurobilo.

Straty spôsobené výbuchom sa odhadujú na 10 až 15 miliárd dolárov, povedal guvernér Bejrútu Marwán Abbúd saudskoarabskej televízii al-Hadas. Dodal, že bez domova je teraz takmer 300-tisíc ľudí.

„Bejrút, ako ho poznáme, je preč a ľudia si nedokážu znovu vybudovať životy,“ povedala Amy, keď zametala sklo v malej uličke vedľa vysokej budovy, ktorá slúžila aj ako sídlo slávneho libanonského módneho návrhára a bola významným bodom tejto štvrte.

„Je to peklo. Ako toto ľudia môžu prežiť? Čo budú robiť?“ dodala žena a vinu pripísala predstaviteľom, lebo podľa nej sú nezodpovední a „hlúpi“. Nemocnice sú preplnené ranenými ľuďmi. Jedna, ktorú výbuch poškodil, musela evakuovať všetkých svojich pacientov a premiestniť ich na neďaleké pole, kde sa o nich môžu zdravotníci starať.

Zničené silo na zábere z dronu po utorňajších...
Materiálne škody po utorňajších masívnych...
+17 Na satelitnej kombo snímke prístav v Bejrúte...

Na internete sa začal šíriť oficiálny list, v ktorom šéf colného úradu opakovane roky varoval, že obrovské množstvá dusičnanu amónneho uskladnené v prístave sú nebezpečenstvom, a žiadal sudcov o vydanie nariadenia odstrániť ich.

Až 2750 ton dusičnanu amónneho bolo v prístave uskladnených od roku 2013, keď ho zhabali z lode, a v utorok zrejme vybuchol po tom, čo sa neďaleko rozhorel požiar. Šéf colného úradu povedal, že päť podobných listov poslal v rokoch 2014, 2015 a 2016.

Po zasadnutí libanonský kabinet nariadil, aby v rámci prebiehajúceho vyšetrovania dali do domáceho väzenia nespresnený počet predstaviteľov bejrútskeho prístavu.

Macron chce po výbuchoch koordinovať medzinárodnú pomoc

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že chce koordinovať medzinárodnú pomoc pre Libanon. Povedal to počas návštevy Bejrútu, kam pricestoval vo štvrtok na znak solidarity. Informovala o tom agentúra AFP.

„Chcem zorganizovať európsku a širšiu medzinárodnú spoluprácu na pomoc Libanonu,“ povedal po príchode do libanonského hlavného mesta, kde sa má zdržať iba niekoľko hodín. V pláne má návštevu miesta explózie a stretnutia s poprednými libanonskými predstaviteľmi.

Macron podľa agentúry Reuters uviedol, že Libanon čelí politickej a hospodárskej kríze, preto musí prijať viaceré reformy. „Ak sa reformy neuskutočnia, Libanon sa bude potápať,“ upozornil. Poukázal na potrebu reformy energetického sektora, verejného obstarávania či boja proti korupcii.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #domáce väzenie #Bejrút #výbuch v Bejrúte