Dudovu inauguráciu sprevádzali tiché protesty i bojkot opozície

Poľský prezident Andrzej Duda zložil vo štvrtok v parlamente prísahu a oficiálne sa ujal svojho druhého funkčného obdobia v úrade. Jeho inauguráciu sprevádzali opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu, ale aj tiché protesty opozície, informovala agentúra DPA.

06.08.2020 18:58
debata (23)
Poľský prezident Andrzej Duda (vľavo) zložil v... Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
Duda dudová inaugurácia Poľský prezident Andrzej Duda (vľavo) zložil v parlamente prísahu a oficiálne sa ujal svojho druhého funkčného obdobia v úrade. Vpravo jeho manželka Agata Kornhauserová-Dudová. 6. 8. 2020 Varšava.

V rokovacej sále parlamentu, ktorá počas inaugurácie prezidenta býva tradične plne obsadená zákonodarcami z oboch komôr parlamentu (Senátu i Sejmu) i množstvom návštevníkov, bolo tentoraz veľa prázdnych kresiel. Inauguráciu totiž bojkotovalo mnoho poslancov patriacich k opozičnej aliancii s názvom Občianska koalícia (KO).

Strany, z ktorých je KO zložená, tak chceli protestovať proti Dudovým porušovaniam ústavy, napísal na Twitteri Borys Budka, predseda najväčšej z týchto strán – Občianskej platformy (PO).

Na inauguráciu prišli zákonodarcovia z inej opozičnej koalície, Ľavice. V rukách však držali výtlačky poľskej ústavy. Takýmto spôsobom chceli protestovať proti údajnej Dudovej ignorácii ústavy.

Na tvárach zároveň mali rúška v dúhových farbách, čím vyjadrovali nesúhlas s nedávnymi nepriateľskými vyjadreniami Dudu voči lesbám, gejom, bisexuálom či transrodovým ľuďom a tiež dočasnému zadržaniu aktivistov z hnutia LGBT. Tých nakrátko zadržala polícia za to, že na viacero sôch vo verejnom priestore umiestnili minulý týždeň dúhové vlajky.

Zákonodarkyne z Ľavice prišli na inauguráciu... Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
poľsko inaugurácia ľavica lgbt Zákonodarkyne z Ľavice prišli na inauguráciu poľského prezidenta Dudu v pestrofarebných šatách, čím chceli podporiť práva LGBT.

Zákonodarkyne z Ľavice prišli na inauguráciu v pestrofarebných šatách a keď si vedľa seba posadali, vytvorili spoločne dúhu.

Samotný Duda vo svojom inauguračnom prejave vyzval strany, aby aj napriek svojim politickým rozdielom boli jednotné a spolupracovali­.„Poľské záležitosti sú pre mňa najdôležitejšie,“ povedal Duda a v tejto súvislosti označil za svoje priority rodinu, bezpečnosť, zamestnanosť, investície a „dôstojnosť“.

Druhé kolo prezidentských volieb sa v Poľsku konalo 12. júla a Duda v ňom veľmi tesne – ziskom 51,03 percenta hlasov – vyhral nad primátorom Varšavy Rafalom Trzaskowským, ktorému dalo hlas 48,97 percenta voličov, pripomína agentúra PAP.

Staronový poľský prezident vo svojom inauguračnom prejave vyzdvihol tiež vysokú volebnú účasť (68,18 percenta) a zdôraznil, že „moc pochádza z vôle ľudu“, ktorú vyjadril vo voľbách. Povedal tiež, že „demokracia v Poľsku je (teraz) silnejšia), než bola kedykoľvek predtým“.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #protest #inaugurácia #Andrzej Duda