V Libanone padli prvé dve hlavy. Diera po výbuchu je hlboká 43 m

Svoju rezignáciu v nedeľu oznámil prvý člen libanonskej vlády, ministerka informácií Manali Khalifa Samádová. Oznámila to podľa zahraničných agentúr televízia Al-Džadíd. Neskôr ju nasledoval ďalší minister.

09.08.2020 12:44 , aktualizované: 22:34
Libanon, Bejrút Foto: ,
Protesty v uliciach Bejrútu proti politickým elitám.
debata (33)

VIDEO: Zábery z výbuchu v Bejrúte. Tlaková vlna zabíjala a ničila.

Video

Ministerka zdôvodnila svoje odstúpenie neschopnosťou vlády implementovať reformy a reakciou na ničivú utorkovú explóziu v bejrútskom prístave. Podobne aj Damianus Kattar, minister životného prostredia, po odstúpení uviedol, že vláda prepásla niekoľko šancí urobiť reformy.

Explózia po sebe zanechala kráter hlboký 43 metrov, oznámil libanonský bezpečnostný zdroj s odvolaním na posudok francúzskych pyrotechnikov vyslaných na miesto.

Francúzsko poskytuje Libanonu logistickú podporu a vyslalo do dejiska explózie policajné a prieskumné tímy. Na pomoc Libanončanom v meste, ktorého niektoré štvrte výbuch úplne zdevastoval, vyslal Paríž tiež zdravotníkov, napísala agentúra AFP.

Nešťastie v bejrútskom prístave si vyžiadalo životy najmenej 158 ľudí a ďalších 6 000 bolo zranených. Približne 300 000 ľudí prišlo o domov. Mnohí Libanončania tvrdia, že výbuch a jeho okolnosti odrážajú neschopnosť a rozsiahlu korupciu vládnucich elít.

V sobotu v Bejrúte prepukli masívne protivládne protesty. Rozhorčení demonštranti tvrdili, že politici by mali byť potrestaní za nedbanlivosť, ktorá podľa nich bola príčinou mohutného výbuchu, a vyzvali vládu na demisiu. Premiér Hasan Dijáb potom večer oznámil, že požiada o usporiadanie predčasných parlamentných volieb.

„Z tejto krízy sa bez predčasných parlamentných volieb nemôžeme dostať,“ uviedol. Vláda by sa otázkou mala zaoberať v pondelok.

K rezignácii v nedeľu libanonskú vládu vyzval tiež maronitský patriarcha Béchara Butrus Rai. Vláda by podľa neho mala odstúpiť, ak „nemôže zmeniť spôsob svojho riadenia krajiny“ a pomôcť jej zotaviť sa z utorkovej katastrofickej explózie.

VIDEO: Bolo to niečo mimoriadne, hovorí Ján Kubiš o Libanone.

Video
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #Bejrút #výbuch v Bejrúte