Lukašenko znovu vyhral voľby, žiaden majdan v krajine nepripustí

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok označil opozičných stúpencov, ktorí protestovali proti sporným výsledkom nedeľňajších prezidentských volieb, v ktorých si tento dlhoročný líder drvivým víťazstvom zabezpečil už šieste funkčné obdobie, za "ovce" ovládané zo zahraničia.

09.08.2020 19:10 , aktualizované: 10.08.2020 22:00
Alexander Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko
debata (2044)

Lukašenko dodal, že úrady monitorovali účastníkov protestov, ktoré sa v nedeľu večer konali v metropole Minsk a ďalších mestách po tom, ako boli zverejnené predbežné výsledky volieb.

„Zaznamenali sme telefonáty zo zahraničia. Prichádzali z Poľska, Británie a Česka. Boli nimi riadené naše – s prepáčením – ovce,“ povedal Lukašenko, ktorého s odvolaním sa na miestne médiá citovala tlačová agentúra AFP. Staronový prezident zároveň pripomenul, že nedovolí „roztrhnutie“ svojej krajiny.

Lukašenko ďalej vyhlásil, že zásah polície po voľbách bol „primeranou odpoveďou“ na vzniknuté nepokoje. „Varoval som, že tu nebude žiadny majdan bez ohľadu na to, ako veľmi si to niekto praje,“ zdôraznil podľa tlačovej agentúry DPA bieloruský líder, odkazujúc na revolúciu na susednej Ukrajine z roku 2014.

Lukašenko tvrdí, že na protestoch sa snažili zúčastniť aj ruskí občania. „Nebudem zmieňovať Poľsko – tí sa tu už usadili a snažia sa ťahať za nitky. Nebudem hovoriť o Ukrajine – aj odtiaľ sem prišli ľudia. Verím, že to nie je štátna politika, ale je tam veľa majdanistov. Nanešťastie, niekoľko ľudí prišlo aj z Ruska,“ vyhlásil Lukašenko, citovaný tlačovou agentúrou Belta.

Zadržali 3-tisíc osôb

Bieloruská polícia zadržala približne 3000 ľudí pri policajnom zásahu proti demonštrantom, ktorí tvrdia, že nedeľné prezidentské voľby, ktoré opäť vyhral Alexandr Lukašenko, boli zmanipulované. Pre agentúru TASS to potvrdila hovorkyňa bieloruského ministerstva vnútra Oľga Čemodanovová.

„Približne 3000 ľudí bolo v Bielorusku zadržaných, z toho 1000 v Minsku a vyše 2000 v iných regiónoch,“ dodala hovorkyňa, ktorá pre agentúru AFP odmietla tvrdenia, že pri zásahoch niekto zahynul.

Ľudskoprávna organizácia Viasna však uviedla, že jeden mladý demonštrant utrpel ťažké poranenie hlavy, keď ho zrazilo policajné vozidlo, a lekári ho už nedokázali zachrániť. Bieloruská polícia na rozptýlenie demonštrantov, ktorí spochybňovali výsledky nedeľňajších volieb, použila omračujúce granáty, gumené projektily a slzotvorný plyn, píše agentúra AFP.

Podľa ministerstva vnútra demonštranti zapaľovali svetlice, blokovali cesty a hádzali predmety do polície. Päťdesiat civilistov a 39 policajtov utrpelo zranenia, uviedla hovorkyňa Čemodanovová.

Bieloruská polícia údajne použila české zábleskové granáty

Bieloruská polícia pri zásahu proti demonštrantom nespokojným s oznámením opätovného víťazstva Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách údajne použila české zábleskové granáty P1.

Na fotografiách je vidieť, že sa jedná o predmet, ktorý je opatrený štítkom s českým nápisom Zásahová Výbuška P1. Server Life.ru v tejto súvislosti poznamenal, že tieto prostriedky používajú hlavne ozbrojené sily a bezpečnostné zložky pri rozháňania davu a takisto na zastrašenie alebo v nevyhnutnom prípade na zvládnutie páchateľov trestnej činnosti.

Life.ru tiež poznamenal, že tento granát si možno zaobstarať aj na niektorých špeciálnych webových stránkach.

Český minister zahraničia Tomáš Petříček (ČSSD) na twitteri v odpovedi jednému z užívateľov napísal, že nevie, či sú zábery pravé. „ČR však dodržiava embargo na vývoz takého materiálu do Bieloruska. Už takmer desať rokov. Svoju úlohu mohli zohrať buď priekupníci, alebo ide o materiál zo skoršej doby,“ poznamenal. Serveru SeznamZprávy povedal, že úrady informáciu o použití českých granátov prešetrujú.

Zákaz vývozu zbraní alebo vybavenia, ktoré by sa mohlo použiť na represívne účely, do Bieloruska prijala Európska únia v roku 2011 kvôli porušovaniu ľudských práv, od tej doby ho každoročne predlžuje.

Poľsko vyzvalo na mimoriadny summit EÚ

Poľsko vyzvalo v pondelok na mimoriadny summit Európskej únie o situácii v Bielorusku po tom, ako v Minsku došlo po kontroverzných prezidentských voľbách k protestom a zrážkam. Informovali o tom agentúry AFP a PAP.

„Úrady použili silu proti svojim občanom, ktorí žiadajú zmenu v krajine. Musíme podporiť Bielorusov v ich snahe o slobodu,“ uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki vo vyhlásení.

Morawiecki podľa hovorcu poľskej vlády apeloval na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a predsedu Európskej rady Charlesa Michela, aby v súvislosti s Bieloruskom zvolali mimoriadny summit EÚ.

Poľský rezort diplomacie medzitým vyjadril hlboké znepokojenie nad ostrým zákrokom proti povolebným protestom v Bielorusku. Zdôraznil, že tvrdá reakcia uniformovaných zložiek, použitie sily voči pokojným protestujúcim a svojvoľné zatýkanie je neprijateľné.

„Poľské ministerstvo zahraničných vecí tiež vyzvalo bieloruských činiteľov, aby zastavili kroky stupňujúce situáciu a začali dodržiavať základné ľudské práva,“ píše sa vo vyhlásení ministerstva.

80,2 percenta

Úradujúci bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zvíťazil v nedeľňajších prezidentských voľbách so ziskom 80,2 percenta hlasov. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne štátne médiá.

Ide o podobné číslo, aké získal podľa oficiálneho štátneho prieskumu uskutočneného medzi voličmi v nedeľu. Prieskum – exit poll – hovoril o 79,7 percenta hlasov, informovala štátna agentúra Belta.

Lukašenko si tak zabezpečil už šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu. Ústredná volebná komisia na základe predbežného sčítania hlasov oznámila, že Lukašenkova hlavná rivalka Svitlana Cichanovská dostala podporu 9,9 percenta voličov, uviedla bieloruská tlačová agentúra Belta. Ďalší traja kandidáti získali menej než dve percentá hlasov. Lukašenkovi oponenti tvrdia, že voľby boli zmanipulované.

V takzvaných exit polloch v nedeľu získala opozičná kandidátka Svjatlana Cichanovská len 6,8 percenta hlasov. Hlasovanie podľa opozície sprevádzali podvody, režim zakázal účasť nezávislých pozorovateľov, zadržaných bolo veľké množstvo novinárov i aktivistov.

Opozícia výsledky naďalej spochybňuje. Navyše podľa agentúry DPA v priebehu noci zverejnili volebné výsledky jednotlivé miestne volebné komisie v Minsku, podľa ktorých Lukašenko utrpel ťažkú porážku, napísala agentúra DPA.

Ústredná volebná komisia avizovala, že počas noci zverejní prvé predbežné výsledky sčítania hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách. Urobila tak až v pondelok doobeda. Predsedníčka ÚVK Lidija Jermošinová medzičasom uviedla, že konečné výsledky by ÚVK mohla zverejniť v piatok.

Projekt Golos (Hlas), ktorý bol vytvorený na alternatívne sčítanie hlasov, informoval, že viac ako 80 percent jeho zaregistrovaných užívateľov hlasovalo za Cichanovskú. ÚVK v noci na pondelok zverejnila aspoň informáciu, že svoje právo voliť využilo 84,05 percenta bieloruských voličov.

„Polícia v Minsku sa drží prísneho scenára prezidenta, ale v niektorých regionálnych mestách je celkom iný obrázok,“ napísal moskovský spravodajca denníka The Independent Oliver Carroll. „Objavujú sa správy, že polícia skladá zbrane a prechádza na druhú stranu. Veľkou otázkou v nadchádzajúcich dňoch bude, ktoré inštitúcie zachovajú Lukašenkovi lojalitu,“ dodal.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala v pondelok Bielorusko, aby zverejnilo pravdivé výsledky prezidentských volieb, zatiaľ čo nemecká vláda vyjadrila „silné pochybnosti“ o priebehu volebného hlasovania. Uviedli to v reakcii na sporné víťazstvo dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka, píše agentúra AFP.

„Základné práva musia byť v Bielorusku rešpektované. Vyzývam preto bieloruské úrady, aby zabezpečili presné sčítanie a zverejnenie hlasov zo včerajších volieb,“ napísala von der Leyenová na Twitteri.

Predsedníčka EK taktiež kritizovala policajný zásah proti demonštrantom, ktorí v uliciach vyjadrili podporu opozícii. Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert sa na tlačovej konferencii vyjadril, že o priebehu volebného hlasovania má krajina „silné pochybnosti“. „Minimálne normy pre demokratické voľby neboli splnené a to je neakceptovateľné,“ dodal Seibert.

Prezidenti Litvy a Poľska, Gitanas Nauséda a Andrzej Duda, vyzvali v noci na pondelok bieloruské úrady, aby sa zdržali násilia voči občanom, ktorí namietajú proti výsledkom nedeľných prezidentských volieb a žiadajú demisiu úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka.

V podobnom duchu reagoval i minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, ktorý vyzval bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na dodržiavanie základných princípov demokracie a slobody slova. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

Korčok vo vyhlásení zdôraznil, že za prejav názoru nemôže byť nikto prenasledovaný. „Zásahy vládnuceho režimu v Bielorusku voči politickým oponentom a občanom slobodne vyjadrujúcim svoj názor sú neprijateľné,“ uviedol minister.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odsúdila násilie proti občanom Bieloruska, ktorí vyšli do ulíc protestovať proti výsledku prezidentských volieb. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec s tým, že hlava štátu je zároveň zo situácie znepokojená.

Podľa Čaputovej Bielorusi vyšli do ulíc, aby slobodne vyjadrili svoj názor. „Základné demokratické princípy, ľudské práva a slobody – a v tomto prípade osobitne právo občanov na slobodné zhromažďovanie a slobodu slova – musia byť rešpektované a dodržiavané,“ doplnila.

Opozícia spochybňuje výsledky

Svitlana Cichanovská, hlavná súperka opätovne zvoleného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, v pondelok odmietla výsledky nedeľňajších volieb, ktoré preukázali Lukašenkovo drvivé víťazstvo, a vyzvala, aby vláda odovzdala moc opozícii. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Včera sa voliči rozhodli, ale vláda nás nevypočula,“ povedala Cichanovská na tlačovej konferencii po tom, ako polícia v noci rozohnala dav nahnevaných demonštrantov.

„Vláda by mala popremýšľať o tom, ako by nám čo najmierumilovnejšie odovzdala moc,“ uviedla Cichanovská a dodala, že sa považuje za víťazku tohtoročných volieb.

Cichanovská tiež odsúdila zodpovedné úrady za „neprimeraný“ policajný zásah proti demonštrantom a dočasné prerušenie internetu v krajine nazvala „zločinom“. „Vidíme, že sa vláda snaží udržať si svoju moc násilím. Bez ohľadu na to, koľkokrát sme ju prosili, aby sa nestavala proti svojím vlastným občanom, vôbec nás nevypočula,“ dodala Cichanovská.

Cichanovskej mítingy prilákali do ulíc najväčšie davy ľudí od zániku Sovietskeho zväzu v roku 1991. Cichanovská dostala vo voľbách podporu 9,9 percenta voličov. Ďalší traja kandidáti získali každý menej než dve percentá hlasov.

Rad ľudí na hlasovanie v bieloruských... Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Bielorusko, voľby Rad ľudí na hlasovanie v bieloruských prezidentských voľbách.

Voľby sprevádzalo násilie

Bieloruské prezidentské voľby sprevádzalo zatýkanie novinárov, vypadávanie internetu, hlavné mesto Minsk zaplnili vojenské vozidlá.

Najmä v Minsku bieloruská polícia zasahovala proti ľuďom, ktorí v uliciach protestovali proti výsledku prezidentských volieb. Používala slzný plyn a zábleskové granáty, informovali miestni novinári na twitteri.

Explóziu ohlušujúcich granátov opísal aj reportér agentúry AFP. Ruská spravodajská agentúra Interfax informovala dokonca o niekoľkých sanitkách, ktoré mierili na miesto protestov v centre hlavného mesta. Minská polícia však agentúre oznámila, že nemá informácie o žiadnych zranených protestujúcich.

Demonštranti, ktorí sa v nedeľu večer na znak nesúhlasu s výsledkom prezidentských volieb v Bielorusku zišli v centre metropoly Minsk, začali stavať barikády z odpadkových košov. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Na viacerých miestach v Minsku došlo k stretom medzi demonštrantmi a políciou, ktorá proti nim použila slzotvorný plyn, zábleskové granáty i vodné delá. Aktivisti odpaľovali svetlice, mávali bieloruskými vlajkami a skandovali rôzne heslá.

Potýčky si vyžiadali niekoľko zranených. Došlo aj k zadržaniam. Neskôr v centre Minska polícia nasadila proti davu aj vodné delá, ktorými sa ich snažila vytlačiť z ulíc. Do nemocnice odtiaľ zatiaľ previezli jedného zraneného v bezvedomí. Ďalšia osoba utrpela otvorenú zlomeninu nohy, uviedla RIA Novosti. Do ľudí, ktorí sa zraneným snažili pomôcť, polícia hádzala zábleskové granáty. Dav následne začal skandovať: „Vrahovia!“

Agentúra TASS v noci na pondelok informovala, že na bieloruskom ministerstve vnútra zasadol operatívny štáb, ktorý sa zaoberal situáciou v krajine po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb. Agentúra BelTa neskôr vydala správu z ministerstva vnútra, že minská polícia má situáciu v hlavnom meste plne pod kontrolou.

Agentúra Interfax neskôr spresnila, že velenie polície v Minsku nemá informácie o tom, že by jej príslušníci v hlavnom meste použili voči demonštrantom vodné delá či zábleskové granáty. Nemá ani presné informácie o zranených. Potvrdila však, že na úradmi nepovolených zhromaždeniach došlo k zadržaniu ich účastníkov.

Zatýkanie opozície

Už v sobotu bola zadržaná šéfka volebnej kampane Svjatlany Cichanovskej, ktorá bola hlavnou protikandidátkou autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. V nedeľu sa na sociálnych sieťach objavila informácia, že krajina kvôli obavám o svoju bezpečnosť opustila aj Veronika Capkalová, ktorá bola po boku Cichanovskej.

Capkalová je manželkou bývalého prezidentského kandidáta Valeryje Capkala, ktorý z krajiny kvôli obavám zo zatknutia ušiel už pred niekoľkými týždňami. Podľa hovorkyne Cichanovskej v nedeľu ráno zadržali osem ďalších ľudí z ich volebného tímu.

Svjatlana Cichanovská, 37-ročná bývalá učiteľka, sa vo voľbách rozhodla kandidovať namiesto svojho manžela, väzneného opozičného blogera Sjarheja Cichanovského. A do ulíc Minska aj ďalších bieloruských miest prilákala na predvolebné stretnutia veľké množstvo ľudí. Kvôli obavám o svoju bezpečnosť strávila Cichanovská noc na nedeľu mimo svoj domov. Už skôr odviezla z krajiny do bezpečia aj svoje deti, pretože sa jej vyhrážali, že o ne príde, ak sa z prezidentského súboja nestiahne.

Ako Cichanovská nedávno uviedla v rozhovore s britskou BBC, ľudia v Bielorusku neveria, že voľby budú spravodlivé. „Ja ale stále verím, že náš prezident pochopí, že jeho čas vypršal. Ľudia ho už nechcú,“ dodala.

Aj keď sa volebné miestnosti otvorili až v nedeľu ráno, podľa volebnej komisie už viac ako 40 percent voličov hlasovalo vopred v takzvanom predčasnom hlasovaní. To je podľa opozície hlavný spôsob, ako režim výsledky volieb falšuje.

„Päť nocí volebné urny nikto nestrážil, čo dáva úradom široké pole pôsobnosti pre manévrovanie,“ uviedla k tejto praxi už skôr Veronika Capkalová. Na sociálnych sieťach sa objavili informácie, že v niektorých volebných miestnostiach sa už minuli hlasovacie lístky. Ako to ironicky komentovali používatelia internetu: „To sa stáva, keď falšuješ príliš urputne a odhodlane.“

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #prezidentské voľby #Alexandr Lukašenko