Libanonská vláda odstúpila v súvislosti s výbuchom v Bejrúte

Libanonská vláda v pondelok odstúpila v súvislosti s minulotýždňovým ničivým výbuchom v hlavnom meste Bejrút. Oznámil to libanonský minister zdravotníctva, ktorého citovala agentúra AP.

10.08.2020 14:12 , aktualizované: 17:46
Libanon výbuch protesty Foto: ,
Demonštranti pochodujú so sviečkami a svietia mobilmi na pamiatku obetí ničivého výbuchu v Bejrúte, 9. augusta 2020 v Bejrúte
debata (25)

„Celá vláda rezignovala,“ povedal minister zdravotníctva Hamad Hasan novinárom po pondelkovom zasadnutí vlády.

Minister dodal, že premiér Hassán Dijáb teraz zamieri do prezidentského paláca, kde „odovzdá (prezidentovi) rezignáciu v mene všetkých ministrov“. Očakáva sa tiež premiérovo oficiálne oznámenie odstúpenia kabinentu.

Minulotýždňový výbuch si vyžiadal viac než 160 mŕtvych a vyše 6000 zranených. Mohutná tlaková vlna spôsobila rozsiahlu devastáciu metropoly a prístav prakticky zrovnala so zemnou. Podľa prvotného vyšetrovania bol príčinou výbuchu požiar, ktorý odpálil skladisko explozívnych látok skladovaných v prístav od roku 2013.

Premiér Hassán Dijáb v sobotu oznámil, že na budúci týždeň iniciuje konanie predčasných parlamentných volieb. Ani týmto oznámením však neupokojil pokračujúce protivládne protesty v Bejrúte.

Medzinárodní darcovia prisľúbili v nedeľu takmer 300 miliónov eur na pomoc Libanonu. Na virtuálnej konferencii sa zúčastnili predstavitelia 36 štátov sveta a medzinárodných organizácií. Medzi účastníkmi nechýbal napríklad prezident USA Donald Trump. Najväčšie príspevky prisľúbili Francúzsko, EÚ či Británia.

OSN odhadla, že Libanon bude len v priebehu nasledujúcich troch mesiacov potrebovať pomoc v objeme 117 miliónov dolárov. Táto suma pokrýva len výdavky na urgentne potrebnú lekársku starostlivosť, jedlo a ubytovanie ľudí bez strechy nad hlavou. Účastníci konferencie prisľúbili aj „vierohodné a nezávislé“ vyšetrenie výbuchu.

Egypt odstráni nebezpečné látky zo skladov na letiskách

Egypt odstráni „nebezpečné látky“ zo skladových priestorov na letiskách po celej krajine a presunie ich na bezpečnejšie miesta. Ide o reakciu na minulotýždňové ničivé výbuchy dusičnanu amónneho v Libanone.

O zámere odstrániť nebezpečné látky z letísk informovalo egyptské ministerstvo pre civilné letectvo. Nešpecifikovalo však, o aké látky konkrétne ide, uviedla v pondelok agentúra AFP.

Ministerstvo v nedeľňajšom vyhlásení oznámilo, že ide o „preventívne opatrenie“, ktoré má zaistiť, aby „nebezpečné materiály“ neboli skladované v okolí letísk alebo obytných oblastí.

V objektoch, kde sa takéto látky skladujú, budú tiež vykonané dôkladné previerky, aby sa eliminovali všetky možné riziká.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #rezignácia #ministri #Bejrút