Francúzsky expert: V bejrútskom prístave sú stále nebezpečné chemikálie

Chemici a hasiči pracujú na zabezpečení najmenej 20 kontajnerov s potenciálne nebezpečnými chemikáliami v zničenom prístave libanonského hlavného mesta Bejrút, keďže zistili, že z jedného kontajnera uniká chemikália. V pondelok to pre tlačovú agentúru AP povedal člen francúzskeho odpratávacieho tímu.

11.08.2020 12:24 , aktualizované: 13:16
debata

Niektoré kontajnery sa prederavili pri minulotýždňovom smrtiacom výbuchu, ktorý zasiahol prístav a celú libanonskú metropolu, spresnil nadporučík a francúzsky chemik Anthony nachádzajúci sa priamo na mieste. Agentúra nemohla uviesť jeho celé meno, pretože to nedovoľuje politika vlády.

Francúzski a talianski odborníci na chemikálie pracujúci v troskách prístavu zatiaľ identifikovali vyše 20 kontajnerov s obsahom nebezpečných chemikálií, dodal Anthony.

„Spozorovali sme kontajnery so symbolom chemického nebezpečenstva. A potom sme si všimli, že z jedného uniká látka,“ vysvetlil.

Experti pracujú spolu s libanonskými hasičmi na zabezpečení všetkých kontajnerov a analyzujú ich obsah. „Musíme všetko vyčistiť a umiestniť do bezpečia,“ uviedol Anthony. Nepovedal, o aké chemikálie ide a ani ďalšie podrobnosti. Libanonskí predstavitelia sa k prípadným rizikovým chemikáliám v prístave nevyjadrili.

„V iných kontajneroch sa nachádzajú aj ďalšie horľavé tekutiny, sú tam tiež batérie a ďalší druh výrobkov, ktoré môžu zvýšiť riziko možného výbuchu,“ doplnil Anthony s tým, že obrovské kontajnery sú porozhadzované po celom prístave a vymrštila ich veľká sila explózie.

Nie je jasné, či sú v ostatných zónach prístavu nejaké ďalšie potenciálne nebezpečné kontajnery. Francúzskym a talianskym odborníkom pridelili konkrétnu zónu, ktorú majú preskúmať a postarať sa o jej bezpečnosť.

Výbuch v bejrútskom prístave nastal minulý utorok a zabil najmenej 200 ľudí, ďalších okolo 6000 zranil. Explóziu údajne spôsobil požiar, ktorý zapálil aj 2750 ton vysoko nestabilného dusičnanu amónneho, uskladneného v prístave. Nachádzal sa tam od roku 2013, ale za slabých bezpečnostných opatrení, hoci na jeho nebezpečenstvo viacerí upozorňovali.

Chemici patria k veľkému počtu francúzskych záchranárov, ktorí prišli pomôcť s pátraním po telách, liečbou ranených a odpratávaním následkov výbuchu. V Bejrúte je aj takmer 50 francúzskych policajtov, ktorí pomáhajú vyšetrovať, čo presne sa stalo.

Brazílsky exprezident šéfom misie pre Libanon

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vymenoval bývalú hlavu štátu Michela Temera za šéfa misie, ktorej úlohou bude poskytnúť pomoc Libanonu, kde nedávno došlo k zničujúcemu výbuchu v prístave hlavného mesta Bejrút. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA.

Temer (79), ktorý bol prezidentom Brazílie v rokoch 2016–2018, je potomkom libanonských imigrantov a má brazílske, ako aj libanonské občianstvo. Exprezident však bol zapletený do korupčného škandálu a na to, aby mohol opustiť krajinu, potrebuje povolenie od súdnej moci.

Temer uviedol, že jeho vymenovanie do zmienenej funkcie je preňho cťou a podniknú sa opatrenia, aby mohol stanovenú úlohu splniť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #chemikálie #Bejrút