Farebný lotosový kvet. Biden si vybral protipól

Môže sa stať prvou nebeloškou na viceprezidentskom poste v USA. Senátorka Kamala Harrisová, dcéra čierneho Jamajčana a Indky, od ktorej dostala krstné meno znamenajúce v jej materčine lotosový kvet, ide po boku demokratického kandidáta Joea Bidena do súboja o Biely dom. Vyzývatelia Donalda Trumpa a jeho viceprezidenta Mikea Pencea majú v novembrových voľbách veľkú šancu uspieť.

12.08.2020 18:26
Election 2020 Biden VP Foto:
Kamala Harrisová, dcéra čierneho Jamajčana a Indky, sa po boku Joea Bidena uchádza o post viceprezidentky USA. FOTO: SITA/AP
debata (13)

Svoju voľbu prezidentský kandidát demokratov oznámil stúpencom v esemeske a e-maile: „Tu Joe Biden. Veľká správa: za svoju spolukandidátku som vybral Kamalu Harrisovú. Spolu a spoločne s vami porazíme Donalda Trumpa.“

Nebolo to veľké prekvapenie. Biden už dávnejšie ohlásil, že si do tandemu vyberie ženu. Verejne sa pritom špekulovalo, že bude tmavej pleti.

„Už pred niekoľkými mesiacmi som predpovedala, že to bude Kamala Harrisová,“ pochválila sa pre Pravdu Lori Coxová Hanová, profesorka politológie na Chapmanovej univerzite. „Vzhľadom na Bidenov vek je to pravdepodobne najsledovanejší výber v modernej dobe. Zo všetkých potenciálnych konkurentiek ponúka najväčší prínos. Má obrovské skúsenosti ako súčasná senátorka USA z najväčšieho štátu, bývalá generálna prokurátorka Kalifornie, bývalá okresná prokurátorka, ktorá si navyše nedávnou prezidentskou kampaňou spravila meno v celých Spojených štátoch,“ pripomenula politologička, že Harrisová bola pôvodne súperkou Bidena v boji o demokratickú nomináciu, zo súťaže však odstúpila, keď sa jej ešte pred prvými primárkami minuli peniaze na kampaň.

„Má 55 rokov, čo je skvelý vek v porovnaní so 77-ročným Bidenom. Je to žena, a demokratom sa dobre darí u žien, ktoré nepodporujú Trumpa,“ poznamenal pre Pravdu Steffen Schmidt, profesor politológie zo Štátnej univerzity v Iowe. "Je to veľmi silná osobnosť, ktorá bude obrovským doplnkom Bidenovej kampane. Je dobrou rečníčkou a má ,prezidentské' vystupovanie,“ do­dal.

Timothy Lynch, expert na americkú politiku z Melbournskej univerzity, oceňuje rasovú rozmanitosť tandemu. „Harrisovej indicko-jamajské korene zabodujú u rastúcej populácie amerických Indov a ďalej posilnia ukotvenie Afroameričanov v demokratickom tábore. To, že o post viceprezidentky sa uchádza prvá nebeloška, dodá dynamiku a fascinujúci rozmer do už aj tak pozoruhodného volebného obdobia,“ povedal pre Pravdu. „Biden v osobe Harrisovej prináša svoj protipól. Kým on je pokojný až takmer utiahnutý, ona má povesť tvrdej žalobkyne, energicky sa angažujúcej za ľudí a riešenie problémov. Ak platí, že protiklady sa priťahujú, tak ich tandemu to bude prospievať,“ doplnil Lynch.

Za rozumnú považuje Bidenovu voľbu aj John Pitney, profesor politológie z Claremont McKenna College. „Biden vďačí za svoju nomináciu čiernym voličom v demokratických primárkach, preto má logiku zvoliť si za partnerku Afroameričanku. Ako bonus je Harrisová po matke aj Indoameričanka. Američania indického pôvodu sú čoraz silnejšou voličskou skupinou v kľúčových štátoch, ako je Texas,“ zdôraznil Pitney. Harrisová, o generáciu mladšia od Bidena, je podľa neho dynamická, charizmatická a vynikajúca rečníčka. „Ako súperka v boji o nomináciu mala s Bidenom v debate ostrú výmenu názorov, na čo teraz upozorňuje Trumpova kampaň. Trumpovi ľudia však klamú, keď tvrdia, že Bidena označila za rasistu. Ona sama zdôraznila, že nič také nepovedala,“ poznamenal Pitney.

Coxová Hanová pripúšťa, že Harrisová má aj isté slabé miesta. „Nemusí byť dostatočne progresívna pre ľavicové krídlo strany okolo senátora Bernieho Sandersa. Jej rozhodnutia z čias práce prokurátorky sa zase nemusia páčiť priaznivcom hnutia Na čiernych životoch záleží a ďalším, ktorí presadzujú rázne kroky v záležitostiach týkajúcich sa rasovej spravodlivosti. Celkovo si ale myslím, že to bola od Bidena inteligentná strategická voľba,“ dodala profesorka z Chapmanovej univerzity.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby v USA