Namíbia odmietla nemeckú ponuku odškodnenia za koloniálne masakry

Namíbia odmietla ako nedostatočnú ponuku nemeckej vlády na odškodnenie za masakry domorodých obyvateľov v čase, keď bola táto africká krajina kolóniou Nemeckej ríše.

12.08.2020 16:48
Nemecko Namíbia lebky genocída obete vrátenie Foto: ,
Kosti obetí genocídy zavraždených počas genocídy v koloniálnej Namíbii, súčasti vtedajšej Nemeckej juhozápadnej Afriky, sú položené pčoas bohoslužby v kostole 29. augusta 2018 v Berlíne
debata (7)

Na twitteri to uviedol namíbijský prezident Hage Geingob. Berlín ponúkol odškodnenie desať miliónov eur, informovala dnes agentúra DPA.

„Diplomacia je o kompromise,“ uviedol Geingob na twitteri. Osobitného poverenca pre rokovania s Nemeckom Zedekiu Ngaviruea vyzval, aby v rozhovoroch pokračoval. „Zostávame rozhodní v snahe túto kľúčovú misiu dokončiť,“ dodal prezident.

Namíbia bola v rokoch 1884 až 1915 ako takzvaná Nemecká juhozápadná Afrika kolóniou Nemeckej ríše. Cisárske vojsko a osadníci podľa odhadov spôsobili v rokoch 1904 až 1907 smrť 75-tisíc až 100-tisíc domorodcov, keď brutálne potlačili niekoľko ich povstaní.

Ospravedlnenie a odškodnenie požaduje Namíbia nielen za smrť domorodcov z kmeňov Herer a Namu, ale aj ich zotročovanie, sexuálne zneužívanie alebo odcudzenia ich pôdy.

Poradca namíbijského prezidenta Alfredo Hengari miestnemu denníku The Namibian povedal, že Nemeckom navrhnutá suma je pre hlavu štátu naďalej „neprijateľná“. Podľa agentúry DPA ponúkol Berlín naposledy desať miliónov eur a „bezpodmienečné ospravedlnenie“.

Podľa Hengariho ale Nemecko odmieta označiť platbu za „reparácie“. Namiesto toho chce hovoriť o „zahojení rán“. Namíbijský vyjednávací tím to ale považuje za nedostatočné.

Nemecké cisárstvo o svoje kolónie prišlo počas prvej svetovej vojny. Nemecká juhozápadná Afrika prešla do britských rúk, neskôr pod správu Juhoafrickej republiky. Samostatnosť ako Namíbia získala v roku 1990. Rokovania o odškodnení vedú Nemecko a Namíbia už od roku 2015.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #finančné odškodnenie #Namíbia #Tretia ríša #masakra