Do volieb v USA zatiahli aj Marge Simpsonovú. Niečo k tomu povedala

Do politiky sa vraj veľmi nemieša, ale teraz sa cíti byť dotknutá. K dianiu okolo kandidatúry demokratickej senátorky Kamal Harrisovej na viceprezidentský post sa v sobotu vyjadrila aj animovaná postava Marge Simpsonová. Krátkym vyjadrením reagovali tvorcovia seriálu Simpsonovci na výrok právničky prezidenta Donalda Trumpa o hlase Harrisovej.

15.08.2020 07:45
debata (4)

„Kamala znie ako Marge Simpsonová,“ uviedla v stredu na twitteri prezidentova právnička a zároveň poradkyňa jeho volebného štábu Jenna Ellisová. Jej tweet toto tvrdenie nijako nerozvádza, takže nie je celkom jasné, či bol myslený posmešne, Marge však podľa tvorcov Simpsonovcov cítila potrebu ohradiť sa.

„Väčšinou sa do politiky nemiešam, ale prezidentova poradkyňa Jenna Ellisová práve povedala, že Kamala Harrisová znie ako ja. Líza hovorí, že to nemyslela ako kompliment,“ hovorí matka z populárnej animovanej rodiny. „Ak je tomu tak, potom sa ako obyčajná predmestská žena v domácnosti začínam cítiť trošku urazená. Svoje deti učím, aby nikoho nenazývali rôznymi menami, Jenna,“ pokračovala.

Mimo záber imaginárnej kamery potom dodáva, že chcela povedať, že je „nasr..tá, ale bála sa, "že by to vypípali“. Video rýchlo nazbieralo státisíce zobrazení.

Ellisová ironicky reagovala na toto video, keď skonštatovala, že Marge bude pravdepodobne voliť demokratov… poštou.

Slová právničky Ellisovej si už predtým všímal denník The New York Times a hovoril o „tvrdých osobných útokoch“ Trumpa a jeho spojencov na senátorku Harrisovú. Prezidentov syn Eric ju údajne na twitteri označil za „príšernú voľbu“, pričom anglický prívlastok úmyselne skomolil, aby obsahoval slovo whore ( „suka“). Tweet bol neskôr zmazaný, píše denník.

Okrem toho sa objavili aj chybné dohady o tom, že Harrisová, ktorá je dcérou imigrantov z Jamajky a India, nespĺňa zákonné podmienky ohľadom pôsobenia na viceprezidentskom poste. Experti túto teóriu označovali za smiešnu a rasistickú, pretože demokratická senátorka je americkou občiankou, dlhodobo v Spojených štátoch žije a je staršia ako 35 rokov.

Prezident Trump avšak pri štvrtkovej tlačovej konferencii k vyvrátenému tvrdeniu zaujal neutrálny postoj. „Nemám potuchy, či je to pravda. (…) Je to ale veľmi vážne, čo hovoríte. Hovoria, že nie je spôsobilá, pretože sa nenarodila v tejto krajine,“ uviedol. Novinár mu vzápätí pripomenul, že pochybnosti nie sú o tom, či sa Harrisová narodila v USA, ale o tom, či v krajine jej rodičia vtedy mali trvalý pobyt.

Spravodajský web BBC pripomenul, že Trump v minulosti dlhší čas propagoval teóriu o tom, že americký exprezident Barack Obama sa narodil v Keni. Keď v apríli 2011 Obama predložil kópiu svojho rodného listu, na ktorom bol ako miesto narodenia uvedený americký štát Havaj, Trump tvrdil, že ide o podvrh.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Simpsonovci