Zomrel Trumpov mladší brat Robert

Americký prezident Donald Trump oznámil, že v sobotu večer umrel jeho mladší brat Robert. Zosnulý podnikateľ sa dožil 71 rokov.

16.08.2020 06:35
USA, Trump Robert, úmrtie Foto: ,
Na archívnej snímke z 3. novembra 1999 Robert Trump (vľavo) a jeho brat Donald Trump v New Yorku. Vo veku 72 rokov zomrel v sobotu 15. augusta 2020 Robert Trump, mladší brat amerického prezidenta Donalda Trumpa. Prezident to oznámil vo svojom vyhlásení.
debata (19)

Robert Trump bol v poslednej dobe opakovane hospitalizovaný, prezident ho v piatok navštívil v newyorskej nemocnici. Podrobnosti o jeho zdravotných problémoch Biely dom nezverejnil.

"S ťažkým srdcom zdieľam správu, že môj skvelý brat Robert dnes večer umrel pokojnou smrťou. Nebol to len môj brat, bol to môj najlepší priateľ. Bude mi veľmi chýbať, ale znovu sa stretneme. Jeho pamiatka zostane v mojom srdci navždy živá. Róbert, milujem ťa. Odpočívaj v pokoji, "uviedol americký prezident vo vyhlásení.

Robert Trump bol najmladším z bratskej trojice, z ktorej už zostáva nažive iba súčasná americká hlava štátu. Agentúra AP uvádza, že blízky vzťah Roberta s jeho starším súrodencom pretrvával aj po nástupe Donalda do Bieleho domu, hoci mali dvaja muži „nápadne rozdielne povahy“. Obaja však boli podnikatelia a obaja sa okrem iného venovali realitnom projektom.

Podľa denníka The New York Times sa prezidentov brat v posledných mesiacoch potýkal so zdravotnými problémami. Hospitalizovaný bol už v júni a údajne vtedy strávil niekoľko dní na jednotke intenzívnej starostlivosti. Počas rovnakého mesiaca za rodinu Trumpovcov podal žalobu na newyorskom súde v snahe zabrániť vydaniu knihy prezidentovej netere Mary Trumpovej.

V piatok americké médiá informovali, že Robert je znovu v nemocnici. Prezident novinárom povedal, že jeho brat „zažíva ťažké časy“ a následne ho navštívil v nemocnici New York-Presbyterian Hospital. Nemenovaný zdroj oboznámený so situáciou povedal Reuters, že Robert bral lieky znižujúce zrážanlivosť krvi.

Robert Trump sa ešte len tento rok v marci oženil so svojou dlhoročnou partnerkou Ann Marie Pallanovou, niekdajší sekretárkou spoločnosti Trump Organization. So svojou prvou ženou Blaine sa rozviedol v roku 2009. Vlastné deti Robert Trump nemal, adoptoval ale Blaininho syna z prvého manželstva.

Ku smrti svojho strýka sa vyjadrili tiež prezidentove deti Eric a Ivanka. „Robert Trump bol neuveriteľný muž – silný, láskavý a lojálny do špiku kostí. Ktokoľvek sa s ním stretol, okamžite pocítil jeho vrúcnosť. Celej našej rodine bude veľmi chýbať,“ uviedol na twitteri Eric Trump. „Strýko Róbert, milujeme ťa. Si v našich srdciach a modlitbách, vždy,“ napísala na sociálnej sieti Ivanka Trumpová.

Trumpovi potom na twitteri kondoloval aj jeho sok v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Joe Biden so svojou ženou. „Pán prezident, Jill a ja sme sa smútkom prijali správu o skone vášho mladšieho brata Roberta. Poznám tú ohromnú bolesť, ktorá sprevádza stratu milovaného človeka – a viem, ako je v týchto chvíľach dôležitá rodina. Snáď viete, že sa za vás všetkých modlíme,“ napísal Biden.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Robert Trump