Islamisti zaútočili na luxusný hotel v Mogadiše, zomrelo 17 ľudí

Na luxusný prímorský hotel v somálskom Mogadiše v nedeľu zaútočili ozbrojenci z islamských milícií Šabáb, ktorí podľa polície zabili 12 ľudí.

16.08.2020 22:11 , aktualizované: 23:54
Somálsko, Mogadišo Foto: ,
Zdravotníci so zranenými po výbuchu auta v somálskom Mogadiše. Islamisti obsadili luxusný hotel.
debata (2)

Pri zásahu bezpečnostných zložiek, ktorý trval niekoľko hodín, zomreli aj všetci piati útočníci, uviedla agentúra DPA.

Podľa hovorcu vlády najprv odpálil samovražedný atentátnik nálož s výbušninou v aute pred vchodom do hotela. Potom dovnútra prenikli ozbrojenci, ktorí začali strieľať. Streľba potom bola zo štvorposchodového hotela počuť ešte niekoľko hodín, počas ktorých sa snažila polícia zneškodniť útočníkov.

„Máme mŕtvých a zranených medzi okoloidúcimi civilistami a ďalšími, ktorí boli vo vnútri hotela. Medzi mŕtvymi je aj jeden z vedúcich na ministerstve informácií,“ uviedol hovorca Ismail Mukhtar Omar. Hovorca polície neskôr spresnil, že medzi obeťami sú dvaja vládni zamestnanci, traja členovia hotelovej ochranky a najmenej štyria civilisti.

„Počul som hlasný výbuch v hoteli, nasledovala streľba a potom oblaky dymu,“ citovala agentúra Reuters očitého svedka.

„Zatiaľ máme 28 zranených, previezli sme ich ešte predtým, než začala streľba,“ povedal agentúre Reuters šéf záchrannej služby ešte pred koncom zásahu bezpečnostných jednotiek.

Útok sa odohral v hoteli Elite, ktorý stojí priamo pri pláži Lido. Podľa médií ide o miesto, kde sa s obľubou schádzajú mladí ľudia a vládni úradníci.

Vlani v decembri pri výbuchu nálože umiestnenej v aute pri kontrolnom bode v Mogadiše zomrelo najmenej 83 ľudí. K útoku sa neskôr prihlásili islamské milície Šabáb. Tento rok v júli sa ozbrojenci zo Šabábu v metropole pokúsili o atentát na veliteľa somálskej armády, generála Odawu Yusufa Ragea. Samovražedný atentátnik narazil do jeho konvoja, generál ale vyviazol bez zranení. Zomrel najmenej jeden civilista.

Islamistov vyhnali miestne bezpečnostné zložky z Mogadiša v roku 2011, prívrženci hnutia ale majú stále pod kontrolou rozľahlé vidiecke oblasti a podnikajú guerillové operácie a samovražedné atentáty prevažne v hlavnom meste.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Somálsko #Mogadišo