Španielsky kráľovský palác potvrdil, kde sa nachádza Juan Carlos I.

Španielsky kráľovský palác v pondelok potvrdil, že bývalý kráľ Juan Carlos I. (82) sa nachádza v Spojených arabských emirátoch (SAE). Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie kráľovského paláca.

17.08.2020 18:16
juan carlos Foto: ,
Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos I. na archívnej snímke z roku 2019.
debata (2)

Hovorca kráľovského paláca potvrdil, že Juan Carlos odcestoval 3. augusta zo Španielska do SAE, pričom v tejto krajine sa zdržiava doteraz.

Španielsky denník ABC minulý týždeň informoval, že Juan Carlos býva v luxusnom hoteli v hlavnom meste SAE Abú Zabí.

Juan Carlos opustil Španielsko na pozadí finančného škandálu zahŕňajúceho Saudskú Arábiu. Svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že nechce, aby jeho súkromné škandály a obvinenia z korupcie zatienili vládu jeho syna, kráľa Filipa VI.

Juana Carlosa v súčasnosti vyšetruje Najvyšší súd v súvislosti korupčnými aktivitami. Vyšetrovanie sa týka výstavby vysokorýchlostnej železnice medzi mestami Medina a Mekka v Saudskej Arábii, v rámci ktorého Juan Carlos údajne prijal od Saudskej Arábie úplatok vo výške 100 miliónov dolárov (85 miliónov eur). Peniaze boli údajne prevedené bez vedomia španielskych finančných úradov na švajčiarske kontá. Vyšetrovatelia uvádzajú, že Juan Carlos sa peniaze navyše pokúsil pred španielskymi úradmi skryť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Juan Carlos #Spojené arabské emiráty