Po vojenskej vzbure v Mali odstúpil prezident krajiny

Prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita v noci na stredu vo vysielaní štátnej televízie oznámil svoju rezignáciu, informovala agentúra AFP. Keita počas svojho vystúpenia v televízii povedal, že odstupuje s okamžitou platnosťou, uviedla agentúra AP. Prezident takisto oznámil i rozpustenie parlamentu.

19.08.2020 07:36 , aktualizované: 19:31
Mali vzbura vojaci prezident Keita rezignácia Foto: ,
Na snímke zástupca veliteľa malijského letectva Ismaël Wagué (uprostred) hovorí v štátnej televízii ORTM v Bamaku 19. augusta 2020.
debata (19)

Keitu a premiéra krajiny Boubou Cissého zatkli v utorok vzbúrení vojaci. V Mali sa od začiatku júna pravidelne konali protesty, na ktorých ľudia žiadali prezidentovo odstúpenie.

Predseda Africkej únie a prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa v stredu odsúdil „protiústavnú zmenu vlády“ v Mali a žiadal o prepustenie lídrov tejto krajiny. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Ramaphosa prvýkrát oficiálne zareagoval na to, že vodcovia vojenskej vzbury v Mali v utorok zadržali prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu a prinútili ho podať demisiu. Šéf AÚ vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom žiada „malijskú armádu o prepustenie prezidenta, premiéra, ministrov a ďalších vládnych výkonných pracovníkov z väzby“.

Generálny tajomník OSN António Guterres a Komisia Africkej únie (AÚ) prezidentovo zatknutie tiež odsúdili a žiadali jeho okamžité prepustenie.

Za šéfa junty sa vyhlásil plukovník Goita

„Dovoľte, aby som sa predstavil, som plukovník Assimi Goita, predseda Národného výboru pre spásu ľudu (CNSP),“ povedal plukovník Assimi Goita a vyhlásil sa tým za šéfa vojenskej chunty, ktorá donútila odstúpiť malijského prezidenta. Plukovník sa v noci z utorka na stredu objavil v skupine dôstojníkov, ktorá oznámila, že v Mali došlo k prevratu, ale neprehovoril.

Merkelová: Prevrat zatiaľ neovplyvňuje mierovú misiu OSN

Na situáciu v Mali reagovala v stredu aj Bezpečnostná rada OSN (BR OSN), ktorá vzbúrencov vyzvala, aby zadržiavaných malijských predstaviteľov bezodkladne prepustili a „vrátili sa do kasární“. Pätnásťčlenná BR OSN „zdôraznila naliehavú potrebu obnovenia poriadku a právneho štátu, ako aj návratu k ústavnému poriadku“ v Mali.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu uviedla, že prevrat v Mali zatiaľ neovplyvnil mierovú misiu OSN v krajine. Informovala o tom agentúra AFP. „Odsudzujeme vojenský prevrat,“ povedala Merkelová novinárom v Berlíne po skončení mimoriadneho videosummitu európskych lídrov, pričom vyzvala na „hľadanie politického riešenia“.

Misia OSN v Mali (MINUSMA) podľa Merkelovej zatiaľ nie je vzburou ovplyvnená. "Vojaci sú v kasárňach ďaleko od Bamaka (hlavného mesta). Súčasťou misie MINUSMA je približne 900 nemeckých vojakov. Celkovo misia pozostáva z približne 13 000 vojakov. V Mali pôsobí od roku 2013, keď džihádisti obsadili sever krajiny.

„Situáciu, samozrejme, veľmi pozorne sledujeme. Sme takisto v úzkom kontakte s Francúzskom,“ pokračovala Merkelová. „V tomto čase to (prevrat) nemá nijaký vplyv na činnosť vojakov. Urobíme všetko pre zaistenie ich bezpečnosti,“ dodala.

V súvislosti so situáciou v Mali sa v stredu uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).

Mali pozastavili členstvo v Africkej únii

Africká únia (AÚ) pozastavila členstvo Mali v tejto organizácii po tom, čo vzbúrení vojaci donútili malijského prezidenta Boubacara Keitu odstúpiť. Informovala o tom agentúra AFP.

Pätnásťčlenná bezpečnostná rada AÚ „pozastavuje členstvo Mali v AÚ, kým nedôjde k obnove ústavného poriadku a k prepusteniu prezidenta Boubacara Keitu, predsedu vlády a ďalších vládnych činiteľov, ktorých armáda násilne zadržiava,“ uvádza sa vo vyhlásení bezpečnostnej rady AÚ zverejnenom na Twitteri.

Vzbúrenci prisľúbili konanie nových volieb

Vodcovia vojenskej vzbury v Mali, ktorí v utorok zadržali prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu a prinútili ho podať demisiu, oznámili, že v „rozumnom čase“ spustia v krajine politické zmeny a uskutočnia nové voľby. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Národný výbor pre spásu ľudu (CNSP) „sa rozhodol prevziať zodpovednosť pred ľudom a dejinami“, povedal v štátnej televízii ORTM zástupca veliteľa malijského letectva Ismaël Wagué.

V Mali sa od začiatku júna pravidelne konali protesty, ktorých účastníci žiadali odstúpenie 75-ročného prezidenta. Opozícia Keitu obviňuje zo zastrašovania a kupovania hlasov počas parlamentných volieb v apríli 2020, v ktorých jeho vláda získala väčšinu.

Krajiny susediace s Mali varovali pred protiústavnými zmenami moci. Združenie krajín západnej Afriky (ECOWAS) vzburu odsúdilo a avizovalo, že uzavrie pozemné a vzdušné hranice Mali a uvalí sankcie voči „všetkým pučistom, ich pomáhačom a spojencom“.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Mali