Navaľnyj po údajnom otrávení upadol do kómy. Chcú ho previezť do Nemecka

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, ktorého údajne vo štvrtok otrávili, upadol do kómy. Leží v nemocnici v sibírskom meste Omsk a jeho stav je vážny, informovala agentúra AP s odvolaním sa na Navaľného hovorkyňu Kiru Jarmyšovú.

20.08.2020 07:44 , aktualizované: 22:03
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj
debata (745)

Navaľnyj (44) pocítil nevoľnosť počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy a neskôr stratil vedomie. Lietadlo núdzovo pristálo v Omsku a politika následne previezli do miestnej nemocnice.

Podľa hovorkyne bol Navaľnyj pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola primiešaná v šálke čaju. Navaľnyj tento čaj pil na letisku pred odletom a podľa Jarmyšovej to bolo jediné, čo ráno vypil.

Lekári, ktorí sa o Navaľného starajú, pracujú podľa agentúry AFP na záchrane jeho života. „Robia všetko možné, aby mu zachránili život,“ uviedol Anatolij Kaliničenko z jednotky intenzívnej starostlivosti omskej nemocnice.

Toxín sa podľa lekárov zrejme do tela vstrebal rýchlejšie vďaka horúcemu nápoju. Presnú diagnózu pacienta však zatiaľ nezverejnili.

Jarmyšová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy vyjadrila presvedčenie, že štvrtkové otrávenie Navaľného má spojitosť s kampaňou pred septembrovými regionálnymi voľbami.

„Niet pochýb o tom, že Navaľného otrávili za jeho politický postoj a činnosť,“ napísal na Twitteri právnik Navaľného nadácie Viačeslav Gimadi.

Kremeľ v reakcii na zdravotný stav opozičného politika Navaľného mu zaželal „skoré uzdravenie“, informovala o tom vo agentúra AFP. „Vieme o týchto informáciách a tiež to, že je vo vážnom stave. Tak, ako v prípade každého ruského občana, mu želáme skoré uzdravenie,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Aktivisti sa snažia o prevoz Navaľného do Berlína

Leteckú záchrannú službu vyšlú po Navaľného vo štvrtok o 24.00 h SELČ, oznámil tlačovej agentúre AFP šéf nemeckej mimovládnej humanitárnej organizácie Cinema for Peace (Film za mier) Jaka Bizilj.

„O polnoci vyšleme leteckú záchranku s lekárskym vybavením a špecialistami, ktorí Navaľného môžu priviezť do Nemecka,“ uviedol šéf organizácie Bizilj. Dodal, že berlínska nemocnica Charité je pripravená Navaľného liečiť.

„Sme v kontakte s úradmi a dúfame, že dnes neskoro večer dostaneme všetky povolenia na prevoz a aj lekársku správu pacienta v kóme,“ dodal Bizilj.

Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom oznámila, že Navaľného by mohli liečiť v Nemecku alebo vo Francúzsku. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Organizácia Cinema for Peace už v minulosti podporovala členov ruskej opozície a v roku 2018 zariadila aj evakuáciu člena punkovej skupiny Pussy Riot zo zdravotných dôvodov, takisto po podozrení z otravy. Išlo o Piotra Verzilova, manžela poprednej členky kapely Nadeždy Tolokonnikovovej.

Británia je správami hlboko znepokojená

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab vyjadril vo štvrtok hlboké znepokojenie nad správami, že ruského opozičného politika Alexeja Navaľného údajne otrávili. Informovala o tom agentúra Reuters. „Som hlboko znepokojený správami o tom, že líder ruskej opozície Alexej Navaľný bol otrávený počas letu do Moskvy a teraz je v kóme na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ napísal na Twitteri Raab. „Moje myšlienky sú s ním a jeho rodinou,“ dodal.

Navaľnyj je ostrým kritikom súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina a v minulosti bol viackrát zadržaný. Takisto bol terčom opakovaných vyhrážok.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko Navaľného minulý týždeň obvinil z organizovania protestov proti výsledkom prezidentských volieb v Bielorusku z 9. augusta. Lukašenko však svoje tvrdenia nepodporil žiadnymi dôkazmi.

Navaľného museli hospitalizovať i koncom júla 2019 po tom, ako sa uňho prejavili príznaky alergie. Do nemocnice bol prevezený priamo z väzenia, kde si odpykával 30-dňový trest odňatia slobody za vyzývanie na účasť na nepovolených zhromaždeniach. Jeho osobná lekárka Anastasia Vasilievová neskôr vyhlásila, že politik mohol byť otrávený.

Navaľnyj nie je jediný predstaviteľ ruskej opozície, u ktorého sa prejavili príznaky otravy, pripomína AP. Okrem Verzilova museli v rokoch 2015 a 2017 hospitalizovať aj jedného z vodcov ruskej opozície Vladimira Kara-Murzu.

745 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #otrava #Alexej Navaľnyj