Poľský šéf diplomacie Czaputowicz odstúpil

Poľský minister zahraničia Jacek Czaputowicz vo štvrtok podal demisiu do rúk premiéra Mateusza Morawieckého. Oznámila to televízia TVN 24 s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí.

20.08.2020 12:08 , aktualizované: 21:30
Poľsko, minister zahraničných vecí, Jacek... Foto: ,
Jacek Czaputowicz
debata (14)

„Po prezidentských voľbách nastal vhodný okamih na zmenu na čele poľskej diplomacie,“ uviedol podľa ministerstva Czaputowicz, ktorý riadil rezort od januára 2018, predtým bol námestníkom.

Czaputowicz už v júli naznačil, že z funkcie možno odstúpi vzhľadom na to, že vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) avizovala, že po prezidentských voľbách zvažuje personálne zmeny vo vláde.

Je to už štvrtá rezignácia v terajšom kabinete od začiatku týždňa, poznamenala televízia. Pripomenula, že v pondelok odstúpil námestník ministra zdravotníctva Janusz Cieszyński a v utorok minister zdravotníctva Lukasz Szumowski a námestníčka ministra digitalizácie Wanda Buková.

„Je to v tejto chvíli prekvapivé rozhodnutie, pretože už týždne je sľubovaná hlboká rekonštrukcia vlády. Ale vláda Mateusz Morawieckého sa úplne nekontrolovane rozpadá. V okamihu, keď sa u našich východných susedov odohráva pokojná revolúcia a dejú sa také dôležité veci, šéf diplomacie odchádza. je zjavné, že nad tým nemajú kontrolu ani Mateusz Morawiecki, ani (šéf vládnej strany) Jaroslaw Kaczyński,“ vyhlásil opozičný politik Jan Grabiec.

Poľské médiá pripomínajú, že premiér Morawiecki sľuboval rekonštrukciu svojho kabinetu na september.

Morawiecki vymenoval nových ministrov

Poľský premiér vymenoval vo štvrtok nových ministrov zahraničných vecí a zdravotníctva, informuje agentúra AP. Morawiecki do funkcie ministra zahraničných vecí vymenoval Zbigniewa Raua, ktorý bol doteraz predsedom zahraničného výboru Sejmu.

Členovia tamojšej opozície vymenovanie Raua kritizovali a tvrdia, že nemá skúsenosti v diplomacii, pričom v minulosti chválil krajne pravicovú organizáciu a odsúdil hnutie za práva poľskej LGBT komunity.

Rezor zdravotníctva povedie Adam Niedzielski – ekonóm, ktorý dlhé roky pracoval v rôznych oblastiach verejných financií a správy. Naposledy pôsobil na čele národnej zdravotnej služby.

Niedzielski nahradil kardiológa Lukasza Szumowského, ktorý tento týždeň podal demisiu po obvineniach týkajúcich sa obstarávania zdravotníckych pomôcok potrebných na boj proti pandémii koronavírusu. Szumowski všetky obvinenia poprel a svoju rezignáciou odôvodnil tým, že sa vracia k medicíne.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #demisia #Mateusz Morawiecki