Súd oslobodil českého expremiéra Nečasa a jeho manželku v kauze tzv. trafík

Obvodný súd pre Prahu 1 oslobodil vo štvrtok bývalého českého premiéra Petra Nečasa a jeho manželku Janu v kauze tzv. trafík pre poslancov. Podľa súdu sa skutok nepodarilo dokázať. Rozhodnutia nie sú právoplatné, je možné sa proti nim odvolať. Informoval o tom portál Novinky.cz.

20.08.2020 16:55
debata (2)

„Nepodarilo sa dokázať skutok, ktorý je opísaný v obžalobe,“ povedala sudkyňa Helena Králová v odôvodnení rozhodnutí.

Súd zároveň u Nečasovej zastavil trestné stíhanie pre údajné krátenie daní, ktorého sa mala dopustiť, keď nepriznala luxusné dary od vplyvných ľudí z podnikateľského prostredia.

Zbavenie obžaloby očakával dokonca aj žalobca, ktorý nenavrhoval žiadne tresty. „K vine a trestu sme sa nevyjadrovali. Súd za situácie, keď nepovolil odposluchy, nemá podmienky pre rozhodnutie o vine a treste. Navrhol som obnoviť dokazovanie, pokračovať prehrávaním odposluchov a po nich by sa museli opakovať niektoré svedecké výpovede,“ zhrnul pre český denník Právo svoju záverečnú reč štátny zástupca (prokurátor) Rostislav Bajger.

„Za tridsať rokov som taký návrh nepredniesol,“ dodal žalobca. Nečasov advokát Adam Černý skritizoval štátne zastupiteľstvo (prokuratúru) a povedal, že žalobcovia si môžu za nepoužiteľnosť odposluchov sami, pretože od začiatku museli vedieť, že sú za hranou zákona.

Černý uviedol, že „angažovanosť štátneho zastupiteľstva v tejto veci je veľmi neštandardná“ a „aj zo záverečnej reči pána štátneho zástupcu je vidieť, že berie túto vec osobne a chýba mu nestrannosť“.

S Nečasovcami čelí obžalobe v prípade aj bývalý námestník ministra poľnohospodárstva Roman Boček, ktorého súd tiež oslobodil. Podľa obžaloby v roku 2012 prisľúbil poslancom Markovi Šnajdrovi, Petrovi Tluchořovi a Ivanovi Fuksovi výnosné funkcie za to, že sa vzdajú mandátu a nechajú prejsť vládny daňový balíček, s ktorým nesúhlasili.

Po schválení balíčka sa Šnajdr stal predsedom dozornej rady spoločnosti Čepro, ktorá sa zaoberá prepravou, skladovaním a predajom ropných produktov, a Fuksa členom predstavenstva Českého Aeroholdingu, ktorý pôsobí v oblasti leteckej prepravy a súvisiacich službách.

Podľa obvinených išlo o štandardné politické vyjednávania, ktoré nemali nič spoločné s korupciou. Spomínaní traja exposlanci boli pôvodne v roku 2013 rovnako ako Nečasová zadržaní, ale nakoniec najvyšší súd rozhodol, že sa ich trestné stíhanie netýka kvôli poslaneckej materiálnej imunite.

Trojica zákonodarcov potom vysúdila od štátu odškodné za nezákonné trestné stíhanie státisíce korún a v prípade vystupovali už len ako svedkovia, dodal portál Novinky.cz.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #trafika #Petr Nečas #Jana Nečasová