Senegal odstráni 2700 ton dusičnanu amónneho uskladneného v prístave v Dakare

Prístav v senegalskom hlavnom meste Dakar vo štvrtok oznámil, že požiadal o odstránenie približne 2700 ton vysoko výbušného dusičnanu amónneho uskladneného v prístavnom areáli - ide o takmer rovnaké množstvo chemikálie, aké spôsobilo tento mesiac ničivú explóziu v prístave v libanonskej metropole Bejrút. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

21.08.2020 10:11
debata (1)

Neidentifikovaný majiteľ zásob si už našiel sklad na uloženie priemyselnej chemikálie mimo mesta, uviedlo generálne riaditeľstvo prístavu. Ten sa nachádza vedľa husto zaľudneného centra Dakaru.

„Majiteľ v súčasnosti spolupracuje s ministerstvom životného prostredia na získaní súhlasu na urýchlené odstránenie tohto nákladu,“ napísalo riaditeľstvo vo vyhlásení, v ktorom sa neuvádza, ako dlho prístav tento tovar určený pre Mali skladoval.

Prístav prísne dodržiava medzinárodné predpisy pre spravovanie a uskladňovanie nebezpečných materiálov, dodalo riaditeľstvo.

V bejrútskom prístave bolo uskladnených 2750 ton dusičnanu amónneho až šesť rokov a bez bezpečnostných opatrení. Chemikália explodovala 4. augusta a pri nešťastí zahynulo najmenej 170 ľudí, zranenia utrpeli ďalšie tisíce a okolo 250.000 obyvateľov zostalo bez domova.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dakar #Senegal #dusičnan amónny