Východ Indonézie zasiahlo silné podmorské zemetrasenie s magnitúdou 6,9

Zemetrasenie s magnitúdou 6,9 zasiahlo v piatok východnú časť Indonézie, informovala americká geologická služba USGS. Varovanie pred cunami miestne úrady nevydali a z oblasti bezprostredne nehlásili nijaké obete, zranených ani väčšie materiálne škody, uviedla agentúra AFP.

21.08.2020 10:28
debata

Otrasy pocítili aj obyvatelia mesta Kupang, ležiaceho pomerne ďaleko na juh od epicentra zemetrasenia v Bandskom mori. Obyvatelia vybiehali v panike do ulíc.

„Bol som v obchodnom dome, keď došlo k zemetraseniu… Veľa ľudí vybehlo von, keďže z políc začal padať tovar a báli sme sa, že sa môže stať niečo ešte horšie,“ povedal jeden z nich.

Hypocentrum podmorského zemetrasenia bolo v hĺbke vyše 600 kilometrov. Otrasy lokalizovali zhruba 220 kilometrov južne od Katabu na ostrove Sulawesi, uviedla USGS.

AFP pripomína, že zemetrasenia, ktoré vychádzajú z veľkej hĺbky, tradične spôsobia menej škôd ako plytké otrasy. Samotná USGS uviedla, že je málo pravdepodobné, že by si piatkové zemetrasenie vyžiadalo obete či veľké škody, čo dosiaľ nehlásili ani miestne úrady.

Indonézia leží na tzv. Ohnivom kruhu, čo je oblasť, v ktorej sa stretávajú litosferické dosky a dochádza tam k veľkému počtu zemetrasení a častým erupciám sopiek.

Predvlani zasiahlo indonézsku provinciu Stredné Sulawesi silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5. Pri otrasoch a následnej vlne cunami zahynulo vyše 2000 ľudí a ďalších 1000 vyhlásili za nezvestných.

Ešte tragickejšie zemetrasenie s magnitúdou 9,1 zažila táto ázijská krajina v roku 2004. Po otrasoch, ktorých epicentrum bolo v blízkosti Sumatry, a následných prívalových vlnách prišlo vtedy v krajinách pri Indickom oceáne o život 230-tisíc ľudí, z nich vyše 170-tisíc v Indonézii.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia