Súperiace vlády v Líbyi vyhlásili prímerie na celom území krajiny

Líbyjská vláda podporovaná OSN v piatok vyhlásila prímerie na celom území krajiny. Vyzvala tiež na demilitarizáciu strategicky dôležitého mesta Syrta, ktoré majú pod kontrolou opozičné sily pod vedením poľného maršala Chalífu Haftara. Informovala o tom agentúra AP.

21.08.2020 14:33
debata (3)

Oznámenie o vyhlásení prímeria zverejnil aj hovorca súperiacej vlády so sídlom vo východolíbyjskom Tobruku. Líbya má už niekoľko rokov dve konkurenčné vlády: jedna s podporou OSN úraduje v Tripolise a druhá, medzinárodne neuznaná, v meste Tobruk. Tá má podporu vplyvného maršala Haftara.

Obe strany vo vlastných separátnych vyhláseniach zhodne vyzvali aj ukončenie blokády na vývoz ropy, ktorú ešte v januári vyhlásil Haftar s cieľom zvýšiť tlak na vládu v Tripolise.

Premiér medzinárodne uznanej vlády v Tripolise Fajíz Sarrádž takisto oznámil, že parlamentné a prezidentské voľby sa v Líbyi uskutočnia v marci 2021.

Samotná Haftarova armáda sa k piatkovému vyhláseniu prímeria tripoliskou vládou nevyjadrila. Poľný maršal však v júni súhlasil s iniciatívou Egypta, ktorá zahŕňala aj pokoj zbraní. Egypt je jedným z hlavných spojencov Haftarových síl.

Podporná misia OSN v Líbyi obe vyhlásenia privítala a zároveň vyzvala na vyhostenie všetkých zahraničných síl a žoldnierov z krajiny. Prímerie privítal i egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, uvádza agentúra AFP.

Syrta v januári padla do rúk Haftarových síl bez boja po tom, ako jedny z mnohých početných milícií prešli na opačnú stranu konfliktu. Za Syrtou sa nachádzajú hlavné ropné prístavy Líbye, ktorých kontrola je Haftarovou hlavnou strategickou výhodou.

V severoafrickej Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího a k jeho smrti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #pokoj zbraní